5000 починали от коронавирус до края на годината изобщо не е далеч от реалността. За това предупреди пред Нова телевизия шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Относно увеличаващия се натиск върху здравната система той заяви, че не трябва да се обвиняват мерките, а неспазването им. Не може да има контрол, когато някой не иска да има контрол, отбеляза той по повод неносенето на маски, които по негови думи са враг номер едно на вируса.

Проф. Балтов посочи, че е било недопустимо да има хора, които твърдят, че има стаден имунитет, тъй като COVID-19 не бил един прост грип.

Според него самият доц. Атанас Мангъров, след като е започнал работа в COVID отделение, е претърпял доста промени в поведението си.

Шефът на "Пирогов" подчерта, че няма как да придобием стаден имунитет и хората, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, има риск отново да се заразят.

В областните градове - по една болница за COVID и поне още една за пациенти без COVID

В областните градове - по една болница за COVID и поне още една за пациенти без COVID

Областните управители до края на седмицата трябва да дадат отговор

Много от преболедувалите смятат, че са едва ли не недосегаеми, но това не е така, предупреди той и допълни, че всички, които нямат добре изграден имунитет, трябва много да се пазят.

По негови думи през първия месец след прекарване на заболяването тези хора са т.нар. "безопасна игла" - т.е. не могат да заразят околните.

Относно идеята във всяка област да има COVID болница и друга без пациенти с коронавирус Балтов заяви, че в големите градове това е възможно да стане, но не и в по-малките населени места, където има само по едно лечебно заведение.

Той обясни, че в момента в София не достигат т нар. реанимационни легла - те са достатъчно само ако всички болни вътре са интубирани, но това не е така.

Балтов заяви, че на този етап няма как "Пирогов" да затвори леглата, определени за пациенти с коронавирус. В момента в болницата с COVID-19 са приети 357 пациенти при капацитет от 446 легла.

По негови думи натискът върху здравната система идва от хора които изобщо не са спазвали мерките, подплашили са се и малко да се почувстват зле, веднага отиват в болница.

Имунитетът срещу коронавируса може да трае години

Имунитетът срещу коронавируса може да трае години

Обрат в научните изследвания

Според него е много важно карантинираните да спрат да не спазват карантината си. "Хора, които са контактни, продължават да ходят на работа. Продължава да има хора, които смятат, че това е теория на конспирацията", възмути се медикът.

Според него училищата трябва да останат на онлайн обучение. Балтов настоя и за задължително носене на маски и за учениците от първи до пети клас.

Той заяви, че имаме готовност и за сценарий с 10 000 заразени. Според него обаче в момента трябва да се наблегне на диагностициране и масово карантиниране на контактните.