Кризата с коронавируса доведе до там, че паднаха всички маски и ние видяхме истинските лица на хората и на здравната система като такава - и те не са никак добри. Този извод направи здравният министър проф. Костадин Ангелов в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че органите, които следят дали се спазват заповедта на министъра е администрацията на лечебното заведения, а контролните органи, които следят за това, са РЗИ, това са органите на НЗОК по места. Заповедта на министъра няма да доведе до забавяне на лечение, защото не са забранени онкологичните операции и операциите по спешност, увери проф. Ангелов за напрежението в онкологичната болница в София, която също отдели легла за лечение на коронавирус.

Аз считам, че нашите лекари са отговорни към пациентите си, отбеляза здравният министър.

Той посочи, че проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, а самата система не е нереформирана. Всичко е в резултат на неизвършени реформи или незавършването на реформата, каквато беше започната, категоричен бе проф. Ангелов.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Според него в момента не е време за реформи и за предприемане на каквито и да било действия. Основната цел трябва да бъде здравната система да работи като едно цяло - колкото и трудно да е това, каквото и да ни коства, настоя министърът.

Болнични легла има достатъчно, имаме недостиг на лекари и медицински сестри, но това е ситуацията и в Германия, обясни Ангелов, който увери, че ще направят обаче всичко възможно системата да работи. За медиците, които са останали в България ще бъдат увеличени трудовите възнаграждения.

Проф. Ангелов не разбира за прехвърлянето на проблемите от едно съсловие на друго съсловие. В Пловдив например кризата е била решена благодарение на участието на частните болници, но той има забележки към други болници. В момента системата диша, увери здравният министър.

Отново над 100 починали от COVID-19 за ден у нас

Отново над 100 починали от COVID-19 за ден у нас

4828 са новите заразени от 11 611 направени теста.

Той подчерта, че в областите в страната ще бъдат създадени лечебни заведения, които да обслужват само пациенти с коронавирус и такива лечебни заведения, които да обслужват пациенти, които не са с коронавирус. Болниците се избират и предлагат от регионалните щабове и те трябва да предложат решения.

Проф. Ангелов призова да не се възприема реорганизацията на здравната система от днес за утре или със щракане на пръсти. Важното е да имаме достатъчно брой болнични легла, настоя здравният министър и увери, че здравните власти имат ясен план за действие.

На национално ниво няма никакъв недостиг на медикаменти, увери проф. Ангелов. Създадена е комуникация и логистика за лекарствата. Ако е необходимо, ще бъдат включени допълнителни коли от държавата, които да пренасят медикаментите до лечебните заведения, уточни той.

Болен медик здравна система носи

Болен медик здравна система носи

Споделят ли оптимизма на властите медицинските специалисти? И да има пари и отделения - няма кой да работи, но всички солидарно мълчат, за да не се създава паника сред населението

Извършването на резки действия в хода на епидемията може да доведе до последици, които са необратими. Ние искаме в хода на една епидемия да направим законова промяна, но не може в състояние на натиск върху здравната система, да бъде извършвана оценката на въздействието, предупреди проф. Ангелов.

Това, която наблюдава здравният министър в социалните мрежи и в интернет е, че хората масово се лекуват от там и от най-различни източници в публичното пространството. Това е измама, категоричен бе Ангелов и призова хората слушат съветите на лекарите, а не да се лекуват през фейсбук и през интернет.

Той посочи, че след 14-дневната карантина положителните пациенти с коронавирус вече не са заразни. Болниците с интензивните отделения и с ковид структурите изискват допълнителен ПСР тест след изкараната карантина, обясни здравният министър.

По отношение на зелените коридори за пазаруването на възрастните хора, проф. Ангелов отбеляза, че няма време здравните власти да се лутат от едно решение в друго, но трябва хората да се дисциплинират и да се опазят. Според него възрастните хора са изключително дисциплинирани и носят правилно маските.

Борисов иска план за ваксинацията срещу COVID-19
Обновена

Борисов иска план за ваксинацията срещу COVID-19

Премиерът се похвали, че се е разбрал с доц. Мангъров за носенето на маска

Във връзка със затварянето на училищата и трябва ли да се вземе кардинално решение, здравният министър посочи, че в училищата, където има достигната заболеваемост с над 15% и симптоми на коронавирус, учениците излизат в електронна среда. Лично здравният министър подкрепя искането на образователния министър Красимир Вълчев за носенето на маска и в учебните часове.

Той изтъкна, че сме се подготвили дотолкова, "доколкото беше възможно и подготовката е изключително адекватна". България се справя, категоричен бе здравният министър, който смята, че нещата не са изпуснати от контрол.

Много млади хора се лекуват на апаратна вентилация в "Пирогов"

Много млади хора се лекуват на апаратна вентилация в "Пирогов"

Асен Балтов: Маските не пречат, маските предпазват

Проф. Костадин Ангелов благодари на всички медицински специалисти и на всички хора, които разбират и спазват мерките, и лекуват пациентите си. Нека да мислим за мерките, защото всички заедно можем да победим инфекцията, когато действаме с разум, а не с емоция, настоя здравният министър.

В заключение проф. Ангелов увери, че българските лекари не са ядосани на никого, а обичат пациентите си.