Българите, евакуирани от Ухан, се намират във ВМА, в добро здравословно състояние.

Както физикалният преглед, така и тестът за коронавирус не показват заразяване. Момчето и момичето са усмихнати, наспали се, добре са, заяви на брифинг шефът на инфекциозното отделение на ВМА Георги Попов.

Всеки пътник с висока температура ще бъде "улавян" още на летището

Всеки пътник с висока температура ще бъде "улавян" още на летището

Организацията е добра, по негова оценка

Пациентите са настанени в стаи с контролиран достъп, оборудвани са с хепафилтри, и са мотивирани да прекарат целия период там, под наблюдение, обясни още Попов.

На момчето и момичето ще бъдат направени още един тестове по средата на периода на карантината, за да бъде изключена възможността българите да са се заразили по време на полета до Франция.

Тази сутрин френският министър на здравеопазването Анес Бюзен съобщи, че 36 души от пътниците в самолета показват симптоми на коронавирус. Други 16 чужденци със симптоми са изпратени в родните им държави.

Другите трима наблюдавани българи са в добро състояние и няма признаци за коронавирус.

36 души със симптоми на коронавируса от самолета с българите

36 души със симптоми на коронавируса от самолета с българите

С втори полет 254 души са транспортирани от китайския град Ухан до Франция

Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, посочи, че при нужда ще се разпореждат допълнителни мерки. В момента основните мерки са контрол по граничните пунктове, но сме близо до това да се наложи забрана за всякакви пътувания до и от Китай. На този етап по естествен път се е стигнало до силно ограничаване на потока пътувания до Китай.

Тази седмица и на летищата във Варна и Бургас ще бъдат монтирани нови термокамери, тъй като наличните са в лошо състояние. Най-големият поток е на Терминал 2 в София, най-малък е потокът в Бургас. Ангел Кунчев предупреди обаче, че в световен план ефективността на граничния контрол при такива епидемии, които се предават по въздушно-капков път, е 20 - 25%.

361 починали и 17 240 случаи на коронавирус в Китай

361 починали и 17 240 случаи на коронавирус в Китай

Заболяването вече се разпространи в 25 държави.

Правим това, което правят и другите държави и колегите от ЕС, изтъкна той.

Много са неизвестните около този вирус, подчерта Кунчев на въпрос за това дали сме готови да приложим лечение. Все още няма пълна сигурност кой е животинският вид, от който тръгва заразата, а последните данни показват, че вирусът се предава не само по въздушно-капков път. Вирусът е открит и в изпражнения на хора, което означава, че не знаем какъв може да е пътят му и разпространението му от тук нататък.

Много е важно системата в страната да е внимателна и да се подават сигнали при всеки един съмнителен случай, за да се вземат мерки. Ангел Кунчев обаче подчерта и че системата не трябва да се задръства от фалшиви сигнали и паниката на хората.

анкета

Притеснявате ли се от коронавируса?

Виж резултати

Да, лесно ще кацне от Китай 38.8%

Не, властта взима мерки 26.8%

Имаме си собствен грип 10.2%

Ходя с маска и пия хомеопатия 14.6%

Какво е коронавирус 9.5%

По въпроса за ползване на китайски стоки, Ангел Кунчев бе категоричен, че няма никакъв риск, тъй като само теоретична е възможността вирусът да издържи изолиран до 2-3 часа.

Пред БиТиВи доктор Ангел Кунчев посочи, че българите в Ухан са взели мерки да не се заразят. Засега има достатъчно болнични места. Подготвят се над 232 места в страната, които могат да бъдат изолирани.

Обявяват 4-та степен опасност от коронавируса

Обявяват 4-та степен опасност от коронавируса

Борисов изпраща спартана за тримата студенти от Китай

Кунчев предупреди, че вече се създава паника. Масово хора искали да бъдат изследвани и наблюдавани за коронавируса. В същото време сме в грипна епидемия.

Ясно е откъде тръгва вирусът - от пазар. Там се предлагали почти високи видове животни за храна. Условията в Китай са "подходящи" за развитие на подобни вируси - гъсто населен, лоша хигиена и високи температури.

Грипът е значително по-опасен от коронавируса, предупреди Ангел Кунчев. И тази години той ще вземе много жертви по света, по думите му.

Китай взема изключително интензивни мерки, според него. Реакцията им е много ефективна, смята доктор Кунчев.

Изминалата седмица е била пикова за грипа у нас, стана ясно още от коментара му.

Под 2% е смъртността от коронавируса.

Трима българи се наблюдават за коронавируса от Китай

Трима българи се наблюдават за коронавируса от Китай

От здравното министерство призовават да не се създава паника