Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население.

Това заяви пред БНР доц. Росен Калпачки, началник на Неврологичното отделение в болница "Света Анна".

COVID-19 можел да бъде рисков фактор за инсулт при млади хора

COVID-19 можел да бъде рисков фактор за инсулт при млади хора

Според доц. Росен Калпачки неврологични проблеми се появяват около 2 месеца след преболедуването на вируса

Той припомни статистиката, че в България се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35 311 случая са с мозъчен инсулт.

От регистрираните 35 311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28 136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

В Германия създадоха уред, който предупреждава за инфаркт и инсулт

В Германия създадоха уред, който предупреждава за инфаркт и инсулт

Диагностиката е безконтактна...

Медикът припомни, че инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

"По отношение на инсултите България е рекордьор и то през последните две десетилетия. В света няма държава, в която заболеваемостта и смъртността от инсулт да е по-голяма. Причините са комплексни. Възможно е да има и някаква генетична предразположеност на населението. Според мен основната причина е, че ние сме доста немарливи по отношение на начина на живот и превенцията", обясни д-р Росен Калпачки.

Коронавирусът предизвиква и инсулт, предупредиха лекари в Иран

Коронавирусът предизвиква и инсулт, предупредиха лекари в Иран

Вирусът взаимодейства със стените на кръвоносните съдове, "нещо наистина ново в медицината"

Той обясни, че при грижата за инсулта трябва известна системност, а ние, като нация и като хора, сме свикнали да има нещо, което да глътнем или да отидем и да си направим изследване и нещата да са под контрол.

Това, което предпазва най-вече от инсулт, е доброто кръвно налягане, то трябва да се мери системно. Ако се предпише лечение, трябва да се взима редовно, препоръча медикът.

Българите още не познават ранните симптоми и не поемат лична отговорност за здравето си. Покрай епидемията от коронавирус това става много ясно, допълни той.

Мозъчен инсулт означава мозъчна смърт, умиране на част от нашия мозък. Всеки мозъчен инсулт причинява смърт на една част от мозъка и това трябва да е абсолютно ясно. Кръвообращението към мозъка спира, запушват се някои от кръвоносните съдове или пък разкъсване на кръвоносен съд, мозъчен кръвоизлив, вследствие, на което част от мозъка умира, каза д-р Калпачки.

Първите два-три до четири часа може да се приложи лечение, което почти да минимализира последиците от мозъчната смърт или даже напълно да излекува човека. Изключително зависими сме от времето, каза той.

България сред лидерите по инсулт в Европа

България сред лидерите по инсулт в Европа

Смъртността у нас е почти четири пъти по-висока

Първи признаци на инсулта:

"Белезите са три: внезапно изкривяване на лицето на човека срещу вас, внезапна загуба на сила в лявата или дясната ръка и внезапно нарушение на говора", обясни Калпачки.

Хората, които получават инсулт, не усещат веднага този проблем или тяхната възможност за реакция е изключително затруднена. Затова близките, ако имат съмнение за инсулт, е да заведат пострадалия до болнично заведение. Цялото време, от възникването на инсулта до възможността да се започне лечение, е четири часа. Времето за реакция, организацията в болница - реално хората разполагат с около три часа.

50 000 с инсулт за година

50 000 с инсулт за година

Данните сочат