Преждевременна смърт и обедняване - това е човешкото лице на тютюнопушенето. Тютюнопушенето убива 7 хил. души годишно и причинява 1 на 10 хил. смъртни случаи. До 8 млн. души ще се увеличи смъртността, причинена от тютюнопушенето.
Това заяви Представителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Скендер Сила по време на пресконференция в БТА за 31-ви май - Световния ден без тютюнев дим.

На 31 май от 10 до 16 часа пред Народния театър "Иван Вазов" в София от Коалицията за живот без тютюнев дим ще предлагат безплатно измерване на показателите - въглеродни окис в издишания въздух, еластичността на белия дроб. Ще раздават материали за родители, за деца, каза д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията, която също участва в пресконференцията.

За икономическия експерт Димитър Събев тютюнопушенето преди всичко е културен въпрос. "Тютюнопушенето е вредно за вашата икономика", каза шеговито той.

За последните десетилетия във Великобритания, САЩ, Япония, Холандия има трикратно намаляване на тютюнопушенето. В САЩ от 50-53% пушачи през 60-те години, делът им пада под 15% сега. В Холандия - от 60% преди, сега само около 16% са пушачите, даде пример Събев.

Според него 312 млрд. щ.д. са приходите - печалба и акцизи, които се плащат на държавните бюджети от тютюневите компании и 100 млрд. долара е дългът на компаниите към банките.

Държавните бюджети са заинтересувани от това да има пушачи заради приходите от $160 млрд. акцизи, тютюневите корпорации притежават огромен финансов ресурс, каза Събев. Той поясни, че сегашният 15% ръст на годишна база за тютюневата промишленост идва от развиващите се страни. Темата тютюнопушенето от богатите страни се прехвърля в бедните. "От тези, които нямат, ще се вземе, ще се даде на тези, които имат", заяви Димитър Събев.

Той е категоричен, че вече България е номер 1 по тютюнопушене в ЕС. Изпреварихме гърците. Клинично 17 570 души умират заради тютюнопушене. Преждевременна смърт достига 8-9 хил. души в страната ни. На езика на цифрите над 400 хил. години човешки живот се губят от България заради тютюнопушене. От друга страна цигарите водят до заболявания и закупуване на лекарства, което се отразява като липса на приходи в семействата, с които децата могат да учат.

Болката и загубата имат своята стойност, категоричен е Събев. За ЕС загубата е 4,4% от БВП на държава, за България - малко над 4 млрд. лева е загубата ни от тютюнопушенето.

Икономистът разкри и друг интересен момент - в Европа пушат по-ниско образованите слоеве, които са и по-бедни. В България пушенето е най-вече сред богатите, обясни икономистът и отново акцентира върху културата на поведение.

България събира най-голям дял от акцизи. Българският бюджет се е фокусирал върху акциза на цигари. Дори да има "бели лястовици", които искат намаляване на тютюнопушенето, ще има отпор, защото сега очакването е да се съберат 2,5 млрд. лева от акциза на тютюневи изделия.

Ако човешкият живот има цена, тютюнопушенето е два пъти по-скъпо в сравнение с приходите от акцизи, категоричен е Събев.

Над 1 100 души у нас умират от сърдечно-съдови заболявания заради пушене. В Испания, Франция са под 200 души.

Икономистът е категоричен, че след въвеждане на забрана за тютюнопушене през 2012 г. приходите на ресторантьорския сектор в България растат. Увеличава се броят на чуждестранни клиенти - 5 до 9% годишно.

Събев призова държавата да преосмисли политиката си към кадрите в регионалните здравни инспекции, които получават под 500 лева месечно, те са демотивирани. Резултатите им да се оценяват спрямо ефективността. Санкциите да са по-персонализирани. Анонимно казват, че върху тях се оказва натиск.

Обществото губи от тютюнопушенето. Тютюневите компании насочват инструментите си към развиващия се свят, обобщи Събев.

"Използването на тютюн е заплаха за всяко лице, независимо от пол, раса, възраст", каза д-р Сила.

Той разказа за ниско образована 20-годишна бременна жена с 3-годишна дъщеря, която очаква и друго дете. Месечните доходи в семейството не са достатъчни но те дават пари за цигари. Майката няма намерение и не се е опитвала да се откаже от цигарите. 3-годишната й дъщеря е непрекъснато край нея, следователно тя диша тютюнев дим, бебето в утробата на майка си - също. Според представителя на СЗО това е образът на пушача в нашето съвремие.

Използването на тютюн струва на националните икономики огромни разходи. Най-бедните хора изразходват по-малко средства за храна, образование, здравеопазване. 80% зависимост от тютюн се срещат в страни с по-нисък доход на глава от населението.

Целите на Световния ден без тютюнев дим е да насърчава страните в борба с тютюнопушенето да насърчават по-широко участие на обществеността, демонстриране как отделните хора могат да развият устойчив свят без тютюн.

Според д-р Сила може да се достигне 190 млрд. долара за развитие при увеличаване на данъците само с 1 долар. Контролът върху тютюна в едно общество не се развива бързо, обясни представителят на СЗО.

В проявата участва и зам.-министър Светлана Йорданова. Тя обясни, че 28-те регионални здравни инспекции през целия месец май правят консултация за всички, желаещи да откажат тютюнопушенето. Безплатната помощ се изразява в консултация, спирометрично измерване за остатъчни количества въглероден окис в белия дроб, с което се определя степента на никотиновата зависимост. Регионалните здравни инспекции организират конкурси между деца и родители на тема тютюнопушене.

"Всеки един пушач, който иска да се откаже от цигарите, има нужда от подкрепа", заяви зам.-министър Йорданова. Според нея, ако всеки един родител бъде информиран, че детето му може да се разболее, това би провокирало неговата отговорност.

От СЗО предлагат мерки за намаляване на тютюнопушенето. Сред тях са мониторинг на употребата на цигари и тютюневи изделия, развитие на политика за превенция, защита на хората от тютюнопушенето. Сред мерките на Световната здравна организация са и предлагане на подкрепа за спиране на тютюнопушенето, да се налагат глоби, да се разширяват забраните, да се увеличават данъците върху цигарите, поясни д-р Сила.

Д-р Михаил Околийски от Националния център за опазване на общественото здраве призова да бъде въведено здравно обучение в училищата. Според него това може да стане в стандарт 9 - гражданско, културно и здравно образование. В Западна Европа децата получават подобни знания - за вредата от тютюнопушенето и дрогата, за рисковете от нездравословно хранене.

В България момичетата пушат по-често от момчетата. 30% от 15-годишните момичета пушат, при момчетата на тази възраст пушачите са 20%.

Тази година темата на кампанията е "Тютюнът - заплаха за развитието".