До три месеца трябва да бъде готов прототипът на българската ваксина срещу коронавирус. Това стана ясно от интервю за БНР на доц. Андрей Чорбанов - ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, където се провеждат разработките.

Той обясни, че нормалната работа е около година. По негови думи състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването.

"Нашата" ваксина представлява вирус имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават, обясни доц. Чобанов.

Ваксина срещу коронавирус готова през септември?

Ваксина срещу коронавирус готова през септември?

За да стигне до пазара ваксина, е нужна повече от година

Той посочи, че в края на пандемията експерти ще направят преценка каква трябва да е ваксината -масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот, или такава за конкретни хора. Според него би трябвало да им личен избор.

Доц. Чобанов посочи, че вирусът не е жив организъм, а парче молекула. По негови думи коронавирусът не е истинският Армагедон, но е показал, че обществото не е подготвено да реагира на такъв тип епидемия нито технически, нито психологически.

Той обясни, че не е ясно какъв имунитет генерира вирусът, но според него груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хора.

Имунологът допълни и че твърдението, че вирусът издържа с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика.

Ваксина срещу туберкулоза от 1921 г. тестват срещу коронавируса

Ваксина срещу туберкулоза от 1921 г. тестват срещу коронавируса

Клинични изпитания на ваксината БЦЖ