"В последните дни срещу името на агенция "Медицински одит", срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск", коментира пред НоваТВ освободеният шеф на агенцията проф. Златица Петрова.

Тя се определя като жертва на вътрешен конфликт и смята, че се спекулира с алгоритъма на работа на агенцията. Няма как да оказва влияние на крайни решения, "това категорично не се случва. Има протокол, който самият екип връчва на лечебното заведение. Това са констатации", допълва Петрова.

Временно отстраняват шефа на „Медицински одит“

Временно отстраняват шефа на „Медицински одит“

В Здравно министерство променят наредба за дейността на агенцията

11 смъртни случая в лечебни заведения и на новородени бебета не са докладвани на прокуратурата от Изпълнителната агенция "Медицински одит", според проверка на Върховната административна прокуратура. Разследването е по сигнал на бившият главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

Петрова обясни, че "случаите не са 11. Сега тепърва ще стане ясно за за кои точно става въпрос. Тези случаи, за които знаем, представляват интерес."

От „Медицински одит“ поправяли документи за смърт

От „Медицински одит“ поправяли документи за смърт

Арнаудова: Има корупционни практики в агенцията

"Ние разследваме по искане на прокуратурата. Открити са доста пропуски. Основният пропуск е несвоевременната и неадекватна преценка по отношение на кръвозагубата. По този случай подадохме всички документи в прокуратурата и имаме кореспонденция с тях", коментира Златица Петрова случай, със смъртта на родилката Веселка Иванчева през януари 2017-а. 

Жена е бременна в 10-ия месец и е приета по спешност в "Шейново", направено е секцио и бебето е извадено мъртво. За 3 часа, майката губи 3 литра кръв, а кръвопреливането е започва, когато изпада в безсъзнание.

Майката на починалата родилка Деяна убедена във вината на лекарите

Майката на починалата родилка Деяна убедена във вината на лекарите

За адвокатите на лекарите обвинението е неясно

"Тук имаме прекратяване на даден случай по чл. 28, с който много се спекулира - "маловажност", обясни Петрова случай с починалото новородено в Стара Загора.

"Маловажността не е самата смърт, искам дълбоко да го подчертая. Евентуално ако има нарушение, маловажен е административният случай", допълни тя.

Прокуратурата разследва смъртта на родилка

Прокуратурата разследва смъртта на родилка

Младата жена е преведена от една в друга столична болница

Детето е починало от асфикция още в корема на майката заради увита пъпна връв, коментира Петрова. "Образувани са два акта. Единият е по отношение на законовото изискване родилката да бъде информирана и да даде своето съгласие за всички процедури, които ще й бъдат извършени", добави тя.

Според нея, "втората грешка е дали навреме е събран медицински екип. Екипът е събран за 20 минути, а е допустимо да бъде събран до 30 минути. В съда лекарят беше оправдан".

 

Д-р Любомир Чипилски поема временно ИА "Медицински одит"

Д-р Любомир Чипилски поема временно ИА "Медицински одит"

Досега е бил директор на дирекция "Осигуряване на качество и анализи"