Сериозни загуби ще калкулира Военномедицинската академия, която освен в столицата има филиали и в Плевен и Сливен, ако цените на тока и природния газ останат на сегашните си високи нива.

Такава равносметка направи директорът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски, който бе изслушан от ресорната комисия по отбрана в Народното събрание за текущото състояние на ръководеното от него лечебно заведение.

"Ако цените останат същите, за годината ще имаме загуби около 3 милиона за ток и 700-800 хиляди за газ", каза професорът.

И отчете още - с последните 2 години разходите скочили рязко - 49 милиона за 2020 година и 56 милиона за 2021, което се обяснявало и с факта, че именно ВМА бе една от основните болници на първа линия за лечение на коронавирус.

Въпреки скачащите разходи обаче не се пренебрегвало и модернизирането на наличната техника, като за 2020 г. е придобита апаратура за над 21,5 лева.

"Ние основен сме род войски, както ВВС и ВМС", подчерта Мутафчийски. И поиска в дългосрочен план да се мисли за специален закон за ВМА, но това към момента било прекалено амбициозна цел.

А общо недостигът за годината във ВМА ще достигне 7,8 милиона лева, продължи с нерозовата статистика той. Имало и проблем с финансирането от Здравната каса, което пък на свой ред създавало риск за отлив на кадри от военните към гражданските специалности.

Като цяло обаче поради доброто качество на даваното образование кадри за военни медици има. Известен проблем към момента имало с медсестрите, но ВМА съвместно с Военноморското училище и Медицинския университет във Варна работят по програма за тяхното привличане, която към момента давала много добри резултати, посочи Мутафчийски.