През ноември и декември се е наложило близо 90% от отделенията в Университетската болница "Канев" в Русе да се преструктурират в ковидни.

Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение Иван Иванов, цитиран от БНР.

Общо 1 428 пациенти с коронавирусна инфекция са били хоспитализирани в УМБАЛ "Канев" при общ брой преминали през болницата 26 982.

"Ние не можем и нямаме право да върнем пациент, тъй като сме единствените в града със Спешно отделение, имаме договор с Министерството и сме длъжни да осигурим достъп до болнично лечение на всички граждани. Разкрихме 276 ковидни легла плюс 12 реанимационни. В определени моменти дори имаше до 24 пациенти в реанимация", поясни директорът.

Близо 6% от хоспитализираните през годината в болницата са били ковидно болни. През този период 20% от медицинския персонал на болница "Канев" или 132 души са се разболяли и са преминали болестта COVID-19. Само за декември месец 626 души са участвали в лечението на 296 пациента.

Медицинският директор на УМБАЛ "Канев" д-р Лидия Стефанова коментира, че екипът на болницата е спасил много хора, въпреки че някои са се обърнали към тях за лечение едва в последния момент.

"Натоварването беше огромно, но в крайна сметка доведе до обслужване на всички пациенти, които пристигаха на портала на Спешно отделение. Страшно беше, защото повечето от пациентите пристигаха с тежка дихателна недостатъчност. Загубихме пациенти, но и изкарахме много пациенти, които при други условия нямаше да оживеят", обясни д-р Стефанова.

Въпреки непредвидените сериозни разходи за дезинфектанти и защитни средства, лечебното заведение е завършило годината с положителен финансов резултат.

Същевременно то подпомага и обучението на кадрите си. Закупена е високотехнологична апаратура за над 1 млн. лв. със собствени средства и с финансиране от Министерството на здравеопазването, а с дарения е придобита техника за близо 480 хил. лв. Изградена е и нова микробиологична лаборатория за изследване на COVID-19. Ремонтирани са и 4 от отделенията в лечебното заведение. Подготвя се активно и новата акредитация на Университетската болница.