Българският лекарски съюз (БЛС) поиска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. Това обяви на извънредна пресконференция председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Като основна причина за искането той посочи липсата на добър диалог в преговорния процес по Националния рамков договор.

Преди седмица служебният министър на здравеопазването обяви, че ще се иска увеличение на клиничните пътеки с 8%. Вчера на заседание на НЗОК е било разгледано увеличение на пътеките с 12% за трите месеца до края на годината и после - трайно увеличение с 8%.

Искането на БЛС е увеличението да е с 18%.

С вой на сирени спешните медици протестират за достойно заплащане

С вой на сирени спешните медици протестират за достойно заплащане

До 13 ноември в 12.00 часа всяка линейка в страната ще включва звуков и светлинен сигнал

"Има липса или по-скоро имитация на преговори... и административно-командно отношение от страна на НЗОК", каза Иван Маджаров.

В тази връзка Българският лекарски съюз излиза от преговорния процес за обсъждането на предстоящия Национален рамков договор.

По-късно от БЛС поискаха да уточнят, във връзка с изказвания на зам.-министър Златанов, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, че към 16.40 в централата на съсловната организация не е получено писмо с искане за уточняване на методиката им.

Уточняваме, че няма как да бъде изпратена исканата от нас обосновка при положение, че писмо с такова настояване не е получено в съсловната организация.

НЗОК предлага 8% увеличение на цените на клиничните пътеки

НЗОК предлага 8% увеличение на цените на клиничните пътеки

Касата обмисля и и 18% поскъпване на медико-диагностичните дейности

По-късно от Пациентски организации "Зедно с теб" в своя позиция обявиха, че средствата в НЗОК се разпределят непрозрачно и еднолично. Настояват настояваме Касата да предложи прозрачно разпределение по предварително съгласувана Методика на резерва в размер на 171 милиона лв., което да бъде направено съвместно с Българския лекарски БЛС. "Смятаме, че управителят на НЗОК проф. Петко Салчев еднолично и прикрито решава как да бъдат изразходвани средствата от здравните ни вноски и затова се присъединяваме към искането на БЛС за оставка. И в допълнение изискваме от финансовия министър да обяви публично колко са надсъбраните здравни вноски за отчетния период и колко се очаква да бъдат събрани до края на 2022 г. Тези средства са на здравноосигурените граждани и трябва да отидат за плащания на дейности, а не в края на годината да бъдат прибрани в общия държавен бюджет. Според наши експерти това са между 80 и 100 милиона лева", се посочва в позицията.

Според Пациентски организации "Зедно с теб" Салчев създава напрежение в системата, която "и без това се задъхва от липсата на реформи". От организацията заявяват също, че се говори за опити за прикриване на средства от здравни вноски и трансфери от Министерство на здравеопазването, които са предназначени и принадлежат на българските пациенти и медицински специалисти. "Не сме съгласни с едноличното решение от страна на Надзорния съвет на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от средствата за 2022 година, защото това е закононарушение. УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства по предварително договорена методика", се допълва в позицията

Медици в Благоевград излязоха на протест

Медици в Благоевград излязоха на протест

Те настояват за увеличение на заплатите