Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват големи количества от тях по телефона са недопустими и не отговарят на истината.

Това заявяват в своя позиция до медиите от Българския лекарски съюз.

В тази връзка те питат колко от българските граждани са получили лекарства в аптека без да носят необходимата за това рецепта. По думите им било масова практика, че се продавали лекарства без задължителната за това рецепта.

Във връзка с презапасяването с лекарства, те поясняват, че ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти.

Няма недостиг на нито едно лекарство за лечение на COVID-19 у нас

Няма недостиг на нито едно лекарство за лечение на COVID-19 у нас

Здравният министър предупреждава да не се самолекуваме

Оправданието, че някой лекар е изписал 7 опаковки от даден антибиотик е несъстоятелно, защото задачата на всеки фармацевт е да прецени, според медикамента и познанията си за него, продължителността на лечението. А в случай, че изписаното количество не отговаря на курса на лечение, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество, поясняват от БЛС.

Ролята на фармацевта е да се намеси именно в такива моменти и според своите правомощия да не допуска нарушаване на правилата, категорични са от Съюза.

Те изтъкват още, че при наличие на всички регистрирани у нас медикаменти в складовете на едро отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки.