На национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва за лечение на пациенти с коронавирус. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства, съобщава bTV.

Той поясни и че няма специфичен медикамент, който се използва за лечение на тази инфекция. По негови думи лекарствата, които се използват, са за профилактика на бактериалните усложнения при COVID-19.

Министърът призна, че имат сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини в страната, поради което са създали специална организация, която влиза в сила от днес. Той обясни, че търговците на едро ще разпространяват в аптечната мрежа допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, така че да има регулярно наличие на такъв медикамент в аптеките.

Лекарският съюз: Не се самолекувайте - опасно е!

Лекарският съюз: Не се самолекувайте - опасно е!

И не пийте лекарството на съседа си

Ангелов посочи, че бременните жени, на които е изписан такъв медикамент, трябва да отидат с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване, направено в лаборатория в аптеката, за да го получат. Целта е да се избегнат злоупотребите с наличните количества.

До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата ще бъде качен списък с всички аптеки у нас, в които ще бъдат разпределени допълнителните количества. Ще бъде посочен и телефон, на който бременните жени да могат да се свържат с търговците на едро при нужда.

Страхът не е основание за настаняване в болница, отсече Ангелов

Страхът не е основание за настаняване в болница, отсече Ангелов

Обществото не разбирало мерките, при затваряне щяло да излезе на улиците

По думи на д-р Ангелов се наблюдава нещо много притеснително. Българските граждани, водени от нерационални решения и от страха, изкупуват масово лекарствата, които са на пазара с твърденията, че лекуват коронавирус, отбеляза той и увери, че у нас има достатъчно количество Азитромицин, като в аптеките той се среща под непознати за хората имена.

Недостиг на лекарства за COVID-19 в болницата в Айтос

Недостиг на лекарства за COVID-19 в болницата в Айтос

Лечебното заведение очаква да издържи финансово до края на годината

Здравният министър призова хората да не се самолекуват с него, без да им е предписан от лекар, защото е опасен и води до тежки последици в бъдеще по отношение на антибиотичната резистентност.

Той предупреди и че в социалните мрежи се разпространяват редица терапевтични схеми, съдържащи различни медикаменти, и отново подчерта, че самолечението е изключително опасно.

По негови думи започването на декстаметазон през устата като вид терапия в началото на заболяването е изключително опасно, тъй като намалява имунитета в момент, в който започва борбата на организма с коронавирусната инфекция.