Българският лекарски съюз (БЛС) ще съдейства за заведеждането на колективни искове от името на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти. Това съобщиха от съсловната организация във връзка с проблемите при издаването на електронни направления.

"Причината: създалият се хаос в системата, невъзможността колегите, работещи в ПИМП и СИМП да изпълняват своите задължения след 1 юни 2022 г. заради напълно блокирана работа с отделните софтуерни програми", обясняват от БЛС.

За Българския лекарски съюз е недопустимо дни наред граждани да не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания, а лекарите да бъдат подложени на допълнителен стрес и да понасят всички негативи от създалата се ситуация.

Сербезова дава срок до 6 май и плаши със съд саботиралите е-здравеопазването

Сербезова дава срок до 6 май и плаши със съд саботиралите е-здравеопазването

Здравният министър иска обяснение от разработчиците до понеделник

БЛС настоява да бъдат направени необходимите проверки и да се установи кои компании не са изготвили в срок програмните си продукти. "Настояваме още и за въвеждането на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер", подчертават от съсловната организация.

Българският лекарски съюз предлага на всички засегнати от проблема медици да изпращат сигнали за фирмите, които не са изготвили в срок програмните си продукти, до адрес на централата им на бул. "Акад. Иван Гешов" 15 в София или на e-mail: blsus@blsbg.com.

Сигналите ще бъдат включени в колективните искове, като съсловната организация ще съдейства за завеждането им.

От БЛС допълват, че ще предложат на Надзорния съвет на НЗОК да бъде направена двуседмична отсрочка на клаузата, касаеща електронните прегледи и направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти, да изчистят пропуските, гражданите да могат да получат без проблеми необходимите им направления за прегледи и изследвания и да се спестят на лекарите стреса и негативи от ситуацията.