Преговорите за Нов рамков договор (НРД) за 2018 г. са пред провал, съобщиха от Българския лекарски съюз.

От БЛС припомнят, че срокът за подписване на НРД 2018 е до 28 февруари 2018 г. Те самите определят, че това е кратък срок, имайки предвид текстове за промяна в нормативни документи.

Според лекарската организация има реална опасност преговорите за Национален рамков договор 2018 да бъдат провалени. Причината, според БЛС, е липса на ангажираност от страна на Надзорния съвет и на управителя на касата. Забавянето на процеса допълнително ще нагнети напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването и ще предизвика крайно недоволство в цялото лекарско съсловие, предупреждават от БЛС.

От месеци очакваме да започне работа отговорната комисия и работните групи по Националния рамков договор за следващата година, но това не се случва. Това заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Според него, ако някой иска да провали преговорите по Националния рамков договор за 2018-а, това е начинът. Не мога да си обясня каква е причината, допълни Грозев.

Шефът на лекарския съюз не смята, че целта на отлагането на преговорите за НРД е лекарите да излязат на протест. Грозев припомни, че още в началото на октомври от Лекарския съюз са изпратили към Министерството на здравеопазването към Надзорния съвет на НЗОК своите предложения за бъдещия рамков договор за 2018. Те са в обем от над 50 страници текст с идеи за промени в редица наредби.

Всичко ни е готово преди два месеца и ние желаем да има преговорен процес. Желанието на Българския лекарски съюз винаги е било "за" подписване на рамков договор. Ние не сме подписвали НРД, когато някой се е опитвал с такива груби административни мерки да довежда до неподписване на рамков договор или до ситуация и предложения от страна на надзора, които са несъвместими с нормалния разговор.

Грозев припомни, че остава кратко време за преговори по НРД - около 40 дни.

Председателят на Лекарския съюз се съгласи с мнението на напусналия Здравната каса д-р Димитър Петров, че в Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) има хаос.

Освободиха от работа зам.-управител на НЗОК

Освободиха от работа зам.-управител на НЗОК

Д-р Димитър Петров счита, че "в касата настъпва прогресиращ хаос" и затова той самият също не желае да бъде подуправител

Според д-р Грозев, напрежението около забраната за финансиране на иновативни лекарствени молекули, е можело да бъде избегнато. Това би станало, ако са се съобразили с предложение от Лекарския съюз. По думите му, комисията към Здравното министерство, която ще преценява за държавното финансиране на такива иновативни терапии, няма да ефективна.

Ветото на президента върху Бюджета на НЗОК е в ущърб на пациентите според МЗ

Ветото на президента върху Бюджета на НЗОК е в ущърб на пациентите според МЗ

Налагането на вето означава връщане в изходна позиция

Имаше едно предложение, свързано с лекарствената политика - всички заявени до първи октомври или до 15-ти октомври медикаменти да влизат в бюджета за следващата година. Ако това беше прието, за да има и регулативен процес върху харченето, нямаше да се стигне до подобна истерия, смята Грозев.

Относно комисията, която е към министерството - ами, извинявайте, но същите хора, които ще влязат на експертно ниво в тази комисия са тези, които са подписали лекарствата в позитивния лекарствен списък, включително и тези за онкоболни, допълни д-р Грозев.