"Ние тичаме видимо успоредно в един коридор с вируса, ваксинираме, но и той тича и ни заразява, ние ваксинираме." Такава метафора за процеса на развитие на епидемията у нас и по света използва председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в сутрешния блок на БНТ.

Вече има много преболедували хора и прогнозата на Маджаров е, че след около 2-3 седмици би трябвало "да тръгнем в обратна посока".

Няма лекарствено лечение, което да е абсолютно на 100% сигурно. Няма лечебно вещество, което да няма никакви странични ефекти. Ако ние продължим по този начин и всяка една странична реакция е повод за спиране на ваксинацията, ще се ваксинираме 10 години, изтъкна Маджаров.

Той подчерта, че смъртните случаи на пациенти с COVID-19 не са заради ваксината. Всеки човешки организъм е една малка вселена и 99% от организмите реагират по един начин, но има и такива, които реагират по други начин на ваксината, обясни Маджаров, като допълни, че медиците първо гледат клиничните проучвания на даден пациент и тогава се поставя ваксината.

След като колабира системата за ваксинация, оставаме в едното нищо

След като колабира системата за ваксинация, оставаме в едното нищо

Това мнение изрази Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация

Според д-р Маджаров трябва да има електронна система за ваксинация и за личните лекари. Нека всички пунктове да съществуват и нека всички лекари се включат в тази ваксинация, призова той. По думите му в момента, в който дойдат всички ваксини, практически за две седмици в страната ще бъдат ваксинирани всички желаещи.

Той увери, че болничните легла не свършват и в момента не се наблюдава ситуацията от есента на миналата година. България има над 50 000 легла и трябва да се молим да не достигнем тяхната заетост на 100%. Тогава категорично щели да останат пациенти извън болниците, но тази перспектива не била реална.

Изборът затруднен заради намалените доставки на ваксини, призна Гигов

Изборът затруднен заради намалените доставки на ваксини, призна Гигов

По думите му разпределянето на ваксините се определя от гъстотата на населението и от заболеваемостта

Болниците се преструктурират и всичко се случва по вече обработен ред, посочи д-р Маджаров.

По думите му в столицата е най-голямото натоварване и никой медик няма право да бяга от сегашната ситуация. Ясно е, че всички трябва да преминем този рубикон, призова медикът.

Ангелов очаква възобновяване на масовото ваксиниране от четвъртък

Ангелов очаква възобновяване на масовото ваксиниране от четвъртък

Ситуацията била като през есента, но медиците били много по-подготвени