COVID-19 ни научи, че трябва да мислим за електронно здравеопазване. Това заяви новият председател на Националната пациентска организация Наталия Маева пред БНТ.

Тя обясни, че няма опция за отсяване на различните рискови групи, а можело да бъде потърсен опит от други държави за системата за ваксинация. Най-рисковите хора все още нямат достъп до ваксинация, защото има недостиг на ваксини, посочи Маева и допълни, че бил направен много погрешен подбор с избора на ваксини.

По думите ѝ има групи от хронични болни пациенти, които са високо рискови и нямат достъп до ваксини. Личните лекари нямат опцията да ги проследят и да знаят точното състояние на такива пациенти, допълни тя.

"След като колабира системата за запазване на час за ваксинация, просто оставаме в едното нищо. Има възрастни хора, които не могат да боравят с тази система, а на нашите телефонни линии се обаждат с молба за помощ. Надявам се този регистър да започне да функционира след четвъртък, но според мен ваксинационната програма се провали", категорична бе Маева.

Д-р Чавдар Ботев: При ваксините е важно съотношението полза-риск

Д-р Чавдар Ботев: При ваксините е важно съотношението полза-риск

Коронавирусът може да е биологично оръжие…

Никой обаче не е питал пациентската организация как да се направи системата за ваксинация. По-голяма част от пациентите, с които Националната пациентска организация има връзка, са ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека". Ако продължаваме да бъде в такава ситуация, ще имаме огромен проблем с хронично болните пациенти, които са неглижирали своето състояние и проследяване, изтъкна Маева.

Според нея здравната ни система е толкова болна, че страна не успяла да се подготвим добре. Нищо не е решено, проблемите са същите, има недостиг на персонал, лекарите са уморени и медицинските сестри също, отчете Маева.

Тя настоя да се помисли за дългосрочна стратегия за редките заболявания и за програма за лечение на хронично болните пациенти.