Коронавирусът няма да изчезне скоро. Данните показват, че случаите и разпространението му намаляват, но предупрежденията на СЗО са, че започва ново увеличение в западните страни - Австрия, Франция, Израел, Китай. Това коментира пред Нова телевизия акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България. Той цитира и ново проучване, което показва, че само 1% от ваксинираните боледуват повторно, а от неимунизираните - 9%.

Не е вярно, че децата боледуват по-малко, според проучване от последните няколко дни на Центъра за контрол по заболяванията в САЩ, 1/3 от всички починали деца са починали от "омикрон" варианта. Болестта се кара по-леко, но се разпространява бързо, поясни той.

СЗО: Увеличаването на Covid-19 по света може да е само върхът на айсберга

СЗО: Увеличаването на Covid-19 по света може да е само върхът на айсберга

Случаите се увеличават в световен мащаб

Ваксинацията в България не е мръднала, но есента може да се очаква нова вълна, смята акад. Петрунов. В много европейски страни започва поставяне на четвърта доза, като след последната трябва да са минали 5-6 месеца, посочи специалистът. Добре е да се препоръча както грипната ваксина да се прави една имунизация срещу коронавирус спрямо циркулиращите варианти.

"Делтакрон" е новият вариант - между делта и омикрон, но все още не може да се каже каква е опасността от него, обясни той. В заключение той даде пример и с проучване в сп. Nature за сравнение между имунизираните и дистанцията, което показва, че ако се спазва дистанция, разпространението на вируса е значително по-малко.