Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус каза в сряда, че глобалното увеличение на броя на случаите на Covid-19 може да е само върхът на айсберга, съобщава СиЕнЕн.

"След няколко седмици на спад, докладваните случаи на COVID-19 отново се увеличават в световен мащаб, особено в части от Азия". Гебрейесус отбеляза също, че увеличенията се случват въпреки намаляването на тестовете за коронавирус в някои страни, което означава, че записаните данни са "само върхът на айсберга".

Новите инфекции нараснаха с 8% в световен мащаб миналата седмица в сравнение с предходната седмица. За СЗО "пандемията ще свърши само когато приключи при всички".

COVID епидемията в Китай се разраства неудържимо

COVID епидемията в Китай се разраства неудържимо

Страната отчете близо 3400 нови случая за денонощие

В Китай новите случаи през 2022 г. вече надвишават общия брой заразени хора, регистрирани през 2021 г. Силно предаващият се вариант  Omicron предизвиква огнища от Шанхай до Шенжен и представлява още една заплаха за националната икономика.

Всички предприятия, с изключение на тези, които се считат за съществени, или са спрели операциите, или са въвели работа от вкъщи

Броят на заразените също нарасна в Германия, която регистрира нов рекорд на положителни случаи с ръст от 22% спрямо предходната седмица. Броят на случаите нарасна отново в началото на март, след като правилата, които не позволяват на неваксинирани хора да имат достъп до много затворени обществени места, започнаха да се облекчават.

Правителството твърди, че макар случаите да се увеличават, вече не съществува голям риск от претоварване на здравната система поради ваксините и факта, че доминиращият вариант Омикрон често има по-леки симптоми.

С около 40 случая в световен мащаб, едновременната инфекция от вариантите Делта и Омикрон се разглежда като  рядко явление.

COVID-19 е взел над 6 милиона жертви по света

COVID-19 е взел над 6 милиона жертви по света

Отчита се тенденция за спад на броя на заразените и починалите