Над 6 милиона души са починали от коронавирус в света от началото на пандемията. Това показва справка от официални източници, изготвена от "Франс прес".

По последни данни жертвите са общо 6 001 585 души.

Справката е направена въз основа на съобщените от националните здравни власти данни за смъртните случаи при COVID-19. Световната здравна организация обаче смята, че действителният им брой може да е от два до три пъти по-висок.

Наблюденията сочат, че броят на заразените и починалите продължава да намалява в повечето региони на света, с изключение на Азия, където Хонконг страда от най-тежката епидемия в историята, и Океания, където Нова Зеландия отчита скок на случаите.

Китай отчита невиждан от 2 г. скок на новите случаи на COVID-19

Китай отчита невиждан от 2 г. скок на новите случаи на COVID-19

769 новозаразени са регистрирани през последното денонощие

През последните седем дни средният дневен брой на смъртните случаи в световен мащаб е спаднал до 7 170, което е с 18% по-малко за седмица, като продължава тенденцията, наблюдавана от пика на Омикрон в средата на февруари, въпреки че много държави разхлабиха мерките.

Съединените щати са регистрирали 960 311 смъртни случая от COVID-19, следвани от Бразилия с 652 341 и Индия с 515 102.

Докато голяма част от света се учи да живее с болестта, Китай продължава да се опитва да я унищожи и наставлява Хонконг също да прилага подход на нулева толерантност.

Хонконг обяви противоречиви планове за тестване на всички 7,4 милиона жители и изграждане на мрежа от изолационни лагери. Броят на новозаразените в града се е удвоил за седмица, достигайки 290 987, а на смъртните случаи се е увеличил тройно до 1 543.

"Повече от трагично": Омикрон е убил половин милион души по света

"Повече от трагично": Омикрон е убил половин милион души по света

Данните са от откриването на COVID варианта през ноември досега