До 2025 г. т. нар. "болест на пушачите" - Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), ще заеме трето място по смъртност след инфарктите и инсултите. Това обяви Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

По време на пресконференция в БТА бе обявен стартът на Националната информационна кампания "Дишам свободно". Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото за хроничните белодробни заболявания.

В групата, която включва хроничните белодробни заболявания, са ХОББ, астмата и алергичният ринит. За съжаление, ХОББ не е достатъчно разпозната от обществото, посочи Хаджиангелова. По думите й, това е заболяване, което ще мине на трето място по смъртност след инфарктите и инсултите до 2025 година.

Запитана за броя на болните у нас, тя подчерта, че в България не можем да говорим за конкретна статистика по отношение на ХОББ и други хронични заболявания, но световната статистика сочи, че са около 10-15%.

Основните рискови фактори са тютюнопушенето и замърсяването на въздуха.

Хаджиангелова обясни, че са си поставили за цел на кампанията да осигурят безплатно лечение на хората с ХОББ - най-вече свързано с лекарствата. По думите й, на този етап има доплащане на медикаментите. Има проблем и с достъпа до лечение на тежките форми астма. В момента това е скъпоструващо лечение и се налага хората да пътуват до Западна България, където има две специализирани комисии. В София и в Плевен са двете комисии за цялата страна.

"Хората са принудени да си платят пътуването и нощувката", изтъкна Диана Хаджиангелова. Проблем има и с домашното кислородолечение. България била единствената държава, в която не са поети апаратите за дишане, които подпомагат тежките форми на ХОББ. 2000 лв. струва такъв апарат, което е непосилно. Болните са с тежка инвалидизация. 270 лв. е доходът на 60% от тези хора.

През 2014 г. била разписана национална програма със Здравното министерство, която имала за цел ранна профилактика на заболяванията и контрол на ХОББ, астмата и алергичния ринит. До този момент тази програма не е реализирана, заключи Диана Хаджиангелова.