Болнична асоциация настоява за промяна в цените за избор на екип. Това става ясно от писмо на Асоциацията адресирано до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Те предлагат темата да бъде разгледана открито от всички заинтересовани страни.

От ББА дават за пример, че цената за избор на екип и избор на лекар от години е фиксирана без основания за това, като подчертават, че заплатите на медицинските специалисти в различните болници не е еднакво.

Като работещ модел в тази посока от Асоциацията посочват Методиката за закупуване на дейностите в извънболничната дентална помощ от НЗОК. Според тях този модел може да се използва в много случаи на болничната помощ.

По повод направени внушения от страна на медиите, че има съзнателно прикриване на ценоразписи на лечебни заведения, те подчертават, че законът се изпълнява и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и начинът на заплащането им на лечебните заведения се излагат на общодостъпно място в сградите, обикновено на входа им.

От ББА обясняват, че ако някое лечебно заведение е избрало да оповести ценоразписа си не на "интернет страницата" , а по "друг обичаен начин", то това е възможност, която дава закона и не е коректно да се настройват гражданите в обратния смисъл.

По отношение на качването на информацията на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, те уточняват, че това е извън предела на влияние на лечебните заведения.