В Пловдив започна преструктурирането на общинската болница "Свети Мина", която става лечебно заведение само за пациенти с коронавирус, съобщи БНР.

До момента здравното заведение разполагаше с Covid отделение и спешен кабинет. Сега там трябва да има между 120 и 150 легла за средно тежки случаи.

От днес и в Първо вътрешно отделение на болницата се настаняват пациенти с Covid-19. Там са обособени 22 легла, а повечето от медиците от отделението са приели да останат на работа, поясни управителят проф. Петър Петров.

"Много малко са тези, които поради обективни причини в здравословното ще се оттеглят за момента в отпуск или пък ще бъдат командировани в други части на болницата, където няма да лекуват Covid пациенти", допълни той.

Обмислят преобразуване на МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив за лечение само на COVID-19

Обмислят преобразуване на МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив за лечение само на COVID-19

Това съобщи областният управител Дани Каназирева

Когато състоянието на пациент се влоши и се налага интензивно лечение, той ще бъде транспортиран до някоя от близките болници, където има необходимото оборудване и специалисти, уточни областният управител Дани Каназирева.

Тя призова също пловдивската администрация да обсъди варианти за финансово подпомагане на медиците от общинската болница "Свети Мина", които ще са на първа линия.

"Здравните работници да получат над това, което осигурява здравното министерство към заплатите си, както правят останалите държавни и частни болници, за да имаме равнопоставеност в заплащането между трите вида болници", отбеляза тя.