Частни и общински болници дават 14 медицински стандарта на съд.

Няколко здравни организации, представляващи частните болници и общопрактикуващите лекари, обявиха, че ще искат отмяната по съдебен ред на медицински стандарти.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, обяви на пресконференция, че медицинските стандарти са приети в нарушение на действащото законодателство – според него в тях не са посочени целите за издаването на наредбите, няма финансов анализ, оценка на въздействието.

Това не са стандарти за качество, те въвеждат количествени изисквания. Повечето са приети през 2010 г., няма нито един качествен медицински показател, който до сега да се е подобрил под действието на стандартите, убеден е медикът.

Той припомни, че организациите вече са оспорили успешно по съдебен път стандартите по обща хирургия и по ревматология, като Върховният административен съд отмени и двата.

Предупредихме здравния министър Петър Москов, че е нужна спешна промяна във всички стандарти. В отговор получихчме публикуване в същия вид на отменения вече стандарт по обща хирургия. Подобен модел на беззаконие няма да бъде повече толериран от нас, отсече Кацаров.

Той препоръча на Българския лекарски съюз (БЛС), който имаше медийна изява минути преди това, да не подписва Националния рамков договор (НРД) за 2016 г. Новият НРД е супер неблагоприятен за лекарите и болници спрямо изтичащия сега договор. В техен интерес е да останат със стария договор, в новия условията не са добри, смята Кацаров.

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, обяви от името на съмишлениците си, че те атакуват не просто стандартите, а системата, философията на здравната политика, която е сгрешена.

Стандартите са каймакът на администрирането на здравеопазването, те са инструмент за груба регулация, за облагодетелстване на едни и закриване на други, заяви Болтаджиев. Според него решението е едно - конкуренция и дерегулация, пациентът по качеството да определя в кои заведения ще се лекува.

Няма да приемем здравни данни да се предоставят на социологическа агенция, обявиха медиците, оспорвайки анонимността на анкетите, които здравното министерство готви за контрол в качеството на лечението в болниците.

Организациите не са безучастни и по въпроса за пръстовите идентификатори - според тях пръстовият отпечатък трябва да отключва електронните досиета на пациентите, а такива всъщност няма.