700 млн.лв. е общата задлъжнялост на болниците у нас. Това стана ясно от отговор на въпрос на министъра по здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия. Тя не поиска да каже имена, но уточни, че от тези в лошо финансово състояние е поискала оздравителни програми. "В някои болници са предприети стъпки за прокурист с цел оздравяване състоянието на болниците", каза още Сербезова.

За някои здравни заведения ще се наложи и предоговаряне на отношения с университети, ще са нужни и законодателни промени, стана ясно от думите на здравния министър.

На друг въпрос за реформата в спешната помощ - отговорът бе, че заради коронавирус и заради покачване на цените не са започвали изпълнителите работа. Ще се търси оценител да направи ново проучване как да се продължи.

По трети въпрос за електронното здравеопазване Асена Сербезова обясни, че до 1 юни - вчера са издадени 98 000 електронни прегледа, а до днес до 14 часа - са издадени 73 000. "Очевидно е, че колегите са овладели техническите проблеми, издадени са направления за лабораторни изследвания - 18 000 на брой", каза още тя.

По думите й "Информационно обслужване" са уверили, че всички лекари имат софтуер, компанията е качила нова версия на системата, работи се активно с компанията за отстраняване на бъговете.

Асена Сербезова иска и промяна в наредба, за да отпаднат хартиените рецепти и направления.

МЗ отпуска допълнителни 25 млн. лв. на лечебните заведения

МЗ отпуска допълнителни 25 млн. лв. на лечебните заведения

Средствата ще бъдат изразходвани за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване