За момента няма сигнали за някакви проблеми от болниците, в които “пръстовият отпечатък” е въведен тестово. Това стана ясно от думите на зам.-здравния министър Ваньо Шарков пред журналисти във ВМА.

Шарков припомни, че е имало разговори между НЗОК и ръководствата на болниците, в които се тества системата за идентификатора. "Предложението на касата беше на 20 август да има нова среща, на която да бъдат анализирани всички затруднения, които биха могли да се появят”, поясни той.

Ръководствата на болниците обаче са предложили срещата да бъде на 30 август, за да има по-дълъг период от време за анализ, така че където е необходимо, да бъдат нанесени корекции и системата да работи при най-малки затруднения за лечебните заведения и за пациентите.

По думите му, идеята е при всяка необходимост да се провеждат такива срещи, за да може целият тестови период да продължи и през септември.
“За момента няма сигнали за някакви проблеми”, посочи Шарков. В същото време се водели разговори да бъдат направени някакви корекции, за да бъде съкратено времето, необходимо за първоначалната идентификация.

ИТ специалистите казват, че 10 секунди е необходимото време за идентификация. Всички възможности ще бъдат анализирани в края на месеца.
Очаква се “пръстовият отпечатък” да заработи във всички болници на 1 октомври.

“Устройствата са на стойност около 240-300 лв., така че едва ли това е някакъв непосилен разход за което и да е лечебно заведение”, заключи зам. здравният министър.