Правим, каквото е нужно за здравеопазването в страната. Ние не сме врагове. Искаме да постигнем заедно най-доброто. Можем да започнем от проверките, от корупцията в болниците, за която ще сезираме още утре съответните органи. Да видим колективните трудови договори.

Но няма как заплатите да скочат рязко изведнъж, въпреки растежа на икономиката. Във всяка сфера е така - говори се само за пари. Не мога да взема парите за пожарникарите и да ги дам на вас. Ето, театралите ми искат пари. Приоритет ни беше образованието и видими резултати вече има - млади хора в системата, ремонтирани училища. Сигурно след 10 години ще ми отчетат постиженията.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си тази вечер с представителите на протестиращи медицински сестри. На срещата присъстваха здравният министър Кирил Ананиев, социалният Деница Сачева, вицепремиерът Томислав Дончев. По време на срещата към тях се присъедини и вътрешният министър Младен Маринов.

Ананиев обясни какво може да се направи по действащото законодателство в момента за повече контрол както за справедливо разпределение и заплащане, така и срещу допускане на нередности. Ще предложим на МОН увеличаване на броя на обучаваните медицински сестри, например, обеща той. Той обаче не можа да се ангажира с конкретни срокове за изпълнение на обещанията си. Нека не правим изчисления за заплати и персонал по стари данни за налението, настоя той. Така няма да подобрим здравето на хората.

Припомняме, че част от сестрите останаха цяла нощ пред Министерски съвет. Първоначално срещата бе обявена за утре, 17 декември, но сестрите настояха да бъдат приети още днес. Срещата бе насрочена за 18, 30 часа, но започна в 18, 50 часа.

Това е петият протест на здравните работници от март досега.

Те поставиха на премиера и министъра редица въпроси, сред които не само за ниското заплащане, но и как се случва така, че за здраве се отпускат повече пари при намаляващо по официални данни население в страната, а средствата все така не стигат, както и защо в почти всяка болница се допускат шокиращи злоупотреби, а няма наказани на ръководни постове.

Вече сме преуморени - от извънреден труд, ниско заплащане и безперспективност, признаха те. Нощните ни смени са 25 стотинки на час. Вие бихте ли работили за толкова? Няма извънболнична помощ, ние сме и мед. сестри, и физиотерапевти, и психолози, и всичко. Назначават все по-масово пенсионери и лица без нужната квалификация. 

Вие на пожарникарите на загасен пожар ли плащате? Ще ни се заплаща по брой приети пациенти? Никой не иска да влиза в онкодиспансер, заявиха те.

Медицински специалисти протестират под прозорците на Борисов
Обновена

Медицински специалисти протестират под прозорците на Борисов

Медестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти искат ясни правила

Да върнем тогава работата по разпределение? Или вместо демокрация да има полицейска държава? До всеки да се зачисли полицай ли? Навсякъде искат проверка, проверка, проверка, контрира Борисов сестрите, които в отговор заявиха, че вече малко специалисти ще искат да работят в малки населени места. Дойде ли петък, всички си отиват по родните места. Всички се радваха, когато падна Берлинската стена, напомни той. 

Присъстващите изнесоха пред премиера конкретни данни за допуснати нередности в болници в страната, включително злоупотреби с клинични пътеки по НЗОК, неспазени правила по подписан рамков договор.

Няма в момента действаща болница, която да работи по правилата, които сама е определила. Работи се на много места, с извънреден труд, направо трябва да се разчекнеш, за да се справиш. Ние сме като роби там - стоим и работим. Преуморени сме! Системата го позволява, въпреки че по договор нямаме право да работим повече от 12 часа на ден. Частните болници обаче го позволяват. Трябва ли всеки път да се гладува? Не искаме да крадем. Нека парите за здраве да отиват за здраве. Да има правила, но не само като дойде проверка и глобят ръководството, попитаха те.

Скромни сме, искаме да получаваме по 2 минимални работни заплати за страната на месец, около 1700 лева, настояха сестрите, на фона на твърденията на Борисов, че сред колегите има и  добре заплатени. Как ще задържим терапевтите в страната на фона на заплатите на същите специалисти в Германия? Как така медицинска сестра при нейния тежък труд ще взима 500 лв.? Съвсем друго е тя да знае, че в края на месеца ще получи една добра заплата, попитаха те.  Не достигат хора и в момента, признаха те. Идва събота и неделя - няма кой да работи. Въпреки квалификацията и преквалификацията ни, това нищо не ни носи в материално отношение. Ние вършим работата на отсъстващите, а не получаваме двойни заплати.

Протестиращи медици преспаха пред Министерския съвет, искат Борисов да ги приеме

Протестиращи медици преспаха пред Министерския съвет, искат Борисов да ги приеме

"Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени"

Ще ги задържим с работа. Как да дадем изведнъж заплата 6-7000 лева? Президентът получава повече от мен, например. Същото е при инженери, IT специалисти и други, отговори Борисов. Виждам много желаещи момичета да работят като медицински сестри, настоя той, въпреки признанията на присъстващите, че това не е така.

Държавното не гарантира качество и честност, настоя работеща в частна болница. Нека да се гарантира, че частните болници ще могат да се конкурират честно с държавните.

Също така бе поставен въпросът и за съществуващата дискриминация по признак съсловие.