Не бих призовал към по-строги мерки, а към по-дисциплинарани мерки. Това заяви премиерът Борисов на извънреден брифинг в министерски съвет.

Властта е била наясно какво ще се случи при разхлабване на мерките и е подготвена за увеличения брой заболели с COVID-19 от последните дни, стана ясно от думите на премиера. Припомняме, че днес бяха установени рекордните 132 новозаразени с коронавирус и 6 души са починали за 24 часа. Можем да поемем този разумен риск, да свикнем с живота с коронавирус.

Никога не сме казвали "корона, чао", не сме ви подвели, че епидемията е свършила, посочи още премиерът. Той напомни, че при взимане на решенията за разхлабване на мерките е взето под внимание това, че вирусът е вече по-слаб, а болниците ни вече имат по-голям капацитет и технически сме подготвени с предпазни средства и лекарства.

Балтов зове да се спазват трите "Д"

Балтов зове да се спазват трите "Д"

По думите му няма конспирация за COVID-19

Ако сега затягаме мерки, първо, това би предизвикало паника и второ, това би подложило на много по-голям риск селскостопанския живот на страната.

Ако бяхме продължили с предишните по-строги мерки щяхме да поболеем хората, смята Борисов и няколко пъти изтъкна, че решенията си взима само и единствено на базата съветите на специалистите, на лекарите. На въпрос как ще бъде овладяно нарастването на броя заболели, Борисов се ядоса и попита: "Предлагате на сложим КПП-та София и извънредно положение в парламента - ще го преживеят ли хората?"

Премиерът призова отново гражданите да спазват мерките и най-важното правилото за трите "Д" - дезинфекция, дистанция и дисциплина. Отделно на това подчерта, че изключително важно е веднага да се отива при лекар и на лечение, а не "две седмици да стискаш вкъщи и да се криеш".

Но към днешна дата смятам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосваме, защото освен броя на заразените, се увеличава и броят на излекуваните", заяви Борисов. Дори и носенето на маски на повечето обществени места остава препоръчително. "Трябва просто да свикнем да живеем с това."

На въпрос очаква ли дълбока рецесия след лятото, Борисов беше лаконичен "да" и в последствие обясни, че икономиките не могат тръгнат, като по-мощните такива заделят милиарди, но когато затънат, харчат повече.

Доктор Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница, увери, че болниците разполагат с всички необходими лекарства, както и с ресурс за се поемат болните. Ангелов избори и запасите на видове лекарства. Той обясни и че напълно е съгласен с оценката на щаба, че вирусът сега е омаломощен. В началото той беше изключително агресивен, с висока вирулентност, която в момента е намаляла, т.е. тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка сила. Самият вирус трябва да се приспособи към нас, приемниците, т.е. - да не ни убива, за да продължи да съществува", обясни още лекарят.

До 30 септември плащат по 1000 лв. на медиците на първа линия

До 30 септември плащат по 1000 лв. на медиците на първа линия

Клъстерите остават основният начин на разпространение на вируса