Лекарствата за кръвно, макар и не по стандарт, не са опасни - опасно е спирането им! Затова една от мерките за подобряване дейността на Изпълнителната агенция по лекарствата, които изпълнителният директор проф. Асена Стоименова изтъкна пред разтревожените народни представители от ресорната комисия, е организиране на информационна кампания за това какво представлява блокирането и изтеглянето на дадена партида от пазара.

За бързо действие Агенцията по лекарства има нужда от е-здравеопазване

За бързо действие Агенцията по лекарства има нужда от е-здравеопазване

Няма категорични доказателства, че примесът е бил в употреба от 2012 г.

В началото на изслушването на проф. Стоименова, народният представител д-р Нигяр Джафер от ДПС посочи, че изключително несериозно е да се казва, че информацията е на сайта на ИАЛ, защото възрастните хора, независимо къде живеят, не следят всеки ден сайта на ИАЛ, за да видят дали техният медикамент е спрян. "В този смисъл смятаме, че реакцията бе неадекватна, създаде напрежение сред 160 хиляди пациенти", заяви д-р Джафер. По думите й институциите не са дооценили обхвата на хората, които са засегнати, тъй като това е медикамент, който се продава свободно в аптеките. "Важно е сега хората да бъдат успокоени, за да нямаме в медиите въпроси от рода колко хипертоници са заболели от рак през това време", посочи Джафер.

По отношение на създалата се паника, която е субективно възприемане на всеки един на ситуацията дали ИАЛ е препоръчвал внезапно прекъсване на лечението, проф. Стоименова увери, че това, което е комуникирано на сайта на ИАЛ към притежателите, към институциите, е било от самото начало съгласувано с Европейската агенция по лекарствата.

Публикуваха списък с безопасни лекарства с валсартан

Публикуваха списък с безопасни лекарства с валсартан

Агенцията по лекарства показа неблокираните продукти

"Никъде в наши материали не се посочва съвет за прекъсване на лечението", заяви тя и отбеляза, че рисковете от прекъсване на лечението са много по-големи, отколкото приемането на продукта

"На места сме споменали, че действително има потенциална опасност и мерките са превантивни и също така сме споменали, че това е един потенциален канцероген. Смятам, че Агенцията е била на мястото си по отношение на начина, по който е комуникирано, но също така реакцията на останалите в системата, защото ние не сме самостоятелна единица, са много полезни, защото те показаха, какво би могло да се подобри по отношение на тази комуникация", констатира директорът на ИАЛ.

По думите й ИАЛ е в системата на взаимодействие с пациенти, законотворци, професионални организации. Проф. Стоименова заяви още, че трябва да е ясно какво представлява блокирането. "Много често се налага и последните дотирания са такива на лекарства, в които не са спазени определени стандарти, не е отговорено на определени изпитвания, но те в никакъв случай не поставят в риск пациента. Според силата на нашето законодателство ние сме длъжни да организираме такова изтегляне на лекарствени продукти от мрежата", изтъкна тя.

В цяла Европа блокираха 62 лекарства за сърдечни болести

В цяла Европа блокираха 62 лекарства за сърдечни болести

Изследват примес, произведен в Китай

От изслушването стана ясно още, че два от спрените медикамента могат да бъдат върнати, но все още от ИАЛ очакват производителят да предостави доказателства, че няма от въпросния опасен канцерогенен примес.

Припомняме, в края на миналата седмица 62 лекарства бяха блокирани в ЕС, заради съдържание на примес в активното вещество валсартан, което се класифицира като вероятен канцероген. Лекарствата са използвани за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Вчера Изпълнителната агенция по лекарствата публикува списък с лекарствата, които са безопасни за приемане, въпреки че съдържат валсаран. Това бе трябвало да е информацията, към която препраща депутатите Стоименова.

Вчера шефът на ИАЛ беше извикана да даде разяснения и на депутатите в пленарна зала.