Опашките от желаещи да се ваксинират е психологическа реакция на хората. Очаква се броят да се увеличи за кратко време, независимо от фазата. Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

По думите му, ваксинацията ще се подобри и чрез записването при личните лекари.

Изборът на ваксината не е личен проблем, а проблем на личния лекар според заболяването на пациента, обясни Петрунов.

Условията за ваксинация у нас са като в САЩ и Европа, уверява Ангел Кунчев

Условията за ваксинация у нас са като в САЩ и Европа, уверява Ангел Кунчев

Интересува ни кога ще стигнем процента, който ще ни освободи от това заболяване

Ваксините на "Астра Зенека", "Пфайзер" и "Модерна" нямат разлика в показанията за определена група хора с различни заболявания и могат да се използват при всички хора и при пациенти с различни заболявания, уточни специалистът.

Той препоръча да не се ваксинират бременни, кърмачки и деца под 12 г., докато не преминат клиничните проучвания. Относно възрастните хора над 65 г. също няма събрани достатъчно данни, но всяка страна прави свое изследване.

Несериозно е да се смята, че РНК ваксината е по-добра от тази на "Астра Зенека", категоричен е проф. Петрунов. Според официалните данни имунитетът след поставяне на ваксината остава активен от 8 до 12 месеца.

Зеленият коридор за ваксинация срещу COVID-19 в Пирогов продължава от 13 часа

Зеленият коридор за ваксинация срещу COVID-19 в Пирогов продължава от 13 часа

Поразителен афект има отпушването на ваксинацията

След първата доза започва изграждането на имунитет след 14 дни, а ако човек се разболее в този период, ще прекара по-леко заболяването, обясни специалистът. Втората доза е много важна, тъй като засилва получения имунитет.

Той смята, че ваксинацията ще спре силното разпространение на заразата.

Проф. Петрунов обаче поясни, че е възможно и ваксинираният да не получи антитела, тъй като вирусът има и постоянни мутации.

Относно страничните ефекти той обясни, че те са възпалителна реакция на организма, която реагира с температура и главоболие, като "Астра Зенека" дава повече тип подобни реакция, но все пак е равностойна на тези на "Пфайзер" и "Модерна".

Проф. Богдан Петрунов призова, който има странични реакции, да подава информация, за да се обобщават данните.

Специалистът коментира и руските ваксини. За ваксината "Спутник" засега има данни, че дава доста странични реакции, поради което се прави "Спутник лайт". Другата, която се прави с жив вирус, тази на института "Чомаков", е по-различна, но тя не е одобрена дори още от руските власти. В Русия се работи в момента и по протеинова ваксина, като се използва част от белтъка на вируса.

227 нови заразени, но при 2792 теста

227 нови заразени, но при 2792 теста

Близо 11 000 души са ваксинирани

Той препоръча протеиновите ваксини да не се използват за алергично болни хора, за останалите всяка друга одобрена ваксина може да бъде спокойна прилагана.

По-рано от 2022 г. няма да знаем какъв ще е резултатът от втората ваксина, обясни още проф. Богдан Петрунов. Колективният имунитет, по думите му се изгражда, когато повече от 50% от населението преболедува коронавируса.

Защо грипът тази година не дойде - акад. Богдан Петрунов поясни, че това е интересен феномен, който ще се изучава, но "засега не е ясно защо". Той не си спомня такъв тип забавяне на грипа досега.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%