1950 са ваксинираните граждани в "Пирогов" за трите дни на отваряне на зелените коридори, 750 души са ваксинирани само вчера. Това стана ясно от брифинга на директора на болницата професор Асен Балтов. Зелените коридори за желаещи да се ваксинират ще продължат. Няма да се спират фазите на ваксинация.

Днес след 13.00 часа се отварят зелените коридори за желаещи на пет пункта.

Никой няма да бъде върнат, увери директорът на "Пирогов". "Това са съвсем други мащаби и успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят личен, информиран избор, те бяха консултирани от лекари и направиха първа доза", каза той.

Втори ден се вие опашка от желаещи да се ваксинират пред "Пирогов"

Втори ден се вие опашка от желаещи да се ваксинират пред "Пирогов"

Хаос няма, уверява проф. Балтов

В момента се разполага само с ваксината на "Астра Зенека". За останалите ваксини Балтов уточни: Запазени се голяма част от досега пристигналите ваксини от типа РНК, но те са за СИК и ЦИК, втората доза трябва да е поставени 10 дни преди изборния ден. От доставките зависи дали хората ще имат избор на ваксини.

Странични реакции са докладвани от граждани, но те са били само временни и описани, в този смисъл очаквани. Нямало е тежки странични и алергични реакции, по думите му. Да не се злоупотребява с алкохол след ваксина, препоръча Балтов.

Шефът на "Пирогов" препоръча на ваксинираните да не пият алкохол 24 ч., можело само чаша бира или вино и препоръча да остане носенето на маска след първа доза и да се спазват мерките. Той посочи, че спазването на мерките трябва да продължи, тъй като не може да се установи кой е ваксиниран и кой не.

Здравният министър до 28-те РЗИ: Ще се отварят денонощни пунктове за ваксиниране

Здравният министър до 28-те РЗИ: Ще се отварят денонощни пунктове за ваксиниране

Масовата ваксинация започна

Нови изследвания показват, че след втората доза ваксинираните не са разпространители на заразата. Очакват се резултатите от проучванията в Израел и Великобритания.

Относно векторната ваксина при нея натрупването на антитела започва след втората седмица, нараства до 90 ден, затова втора доза да се поставя до 60-70- ден, за да се увеличи защитата.

Той очаква да се увеличи мащаба на ваксинираните и е бил приятно изненадан на фона на скептицизма си за масовата имунизация. Медицината трябва да победи антиваксърските настроения, убеден е Балтов.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%