Ваксините не предпазват от инфектирането, но могат да ни защитят от тежки усложнения при вируса и може би от смърт. Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Българския кардиологичен институт проф. Владимир Данов.

Той все пак призна, че има основания за притеснение, тъй като ваксините са били разработени в рекордно кратки срокове и няма как да се знае за дългосрочните последствия върху здравето на хората.

Проф. Данов посочи, че той самият е привърженик на профилактиката, а като доказан медикамент изтъкна хидроксихлорохинът.

Той посочи, че резултатите са красноречиви - при 1500 души медицински персонал едва 38 са били положителни, като те не са били подложени на профилактика с медикамента и не са били защитени. След като са приложили лечение с хидроксихлорохин, антибиотик и цинк обаче, заразените медици са изкарали болестта в съвсем лека форма.

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Според "Галъп" 43% от българите казват "да" на ваксината, а 48% я отричат

Проф. Данов обясни, че хидроксихлорохинът алкализира средата и вирусът не може да навлезе в клетъчното ядро и да се размножава.

Той изрази мнение, че бременните, децата под 16-годишна възрасти и преболедувалите коронавируса няма нужда да се ваксинират. Проф. Данов посочи, че той самият би се ваксинирал, когато се увери в безопасността на ваксината.

Относно последиците от вируса кардиологът заяви, че при много от преболедувалите пациенти остават проблеми, свързани най-често със сърдечно-съдовата система, нервната система, а също бъбреците и белия дроб.

Проф. Данов обясни, че най-често е засегнато сърцето и се развива миокардит. Сърцебиенето пък можело да е индикатор за начален инфаркт.

По негови думи проблемът във втората фаза на заболяването са микроемболиите. Това са сериозни отклонения в здравословното състояние, които трябва да бъдат под ръката на специалист.

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Подготвя се национален план за ваксинация на населението