Макар и най-големият циклотрон на Балканите да се намира у нас, да е притежание на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, това не значи, че той работи. Все още обаче е далеч времето, когато ще започне да произвежда евтини и достъпни изотопи за лечение на онкоболни хора, съобщи БНР.

"Двата проблема, които стоят пред нас в момента, са финансирането и разрешението за строеж, което трябва да получим от БАН, от която нашият институт е част. То не е дадено още, бюрократичните проблеми продължават. Вече започвам да си мисля, но това е и мнението на колегите в Института, че може би не са само бюрократичните проблеми, а и нежелание Ядреният институт да направи такъв център, който ще даде възможност на онкоболните да получат диагностика", обясни Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика Димитър Тонев.

"Ние вече година и половина сме в един Бермудски триъгълник – ръководството на БАН в лицето на Управителния съвет (УС), Комисия по собствеността и самото Общо събрание. Ние, като членове на Общото събрание, ще внесем решението. Очевидно е, че няма желание ръководството желание да реши този въпрос", каза директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика Димитър Тонев.

Той изрази надежда, че през следващата година циклотронът ще заработи. Ако получим финансиране и разрешение за строеж, следва процедура по Закона за обществените поръчки и след приключването ѝ, започва строеж. Ако всичко върви в норми, ние очакваме, със закъснение, но все пак, следващата година да имаме център, в който ускорителят да работи, обясни той.