Човечеството пие от хилядолетия алкохол и още не се е затрило. Ние пием подсладени безалкохолни от десетина години и сме на път да се затрием чрез една епидемия от хипертония, наднормено тегло, затлъстяване и захарен диабет.
Това заяви пред Нова телевизия кардиологът доц. Сотир Марчев и добави, че смъртността е най-ниска при температури между 18 до 25 градуса.

Той коментира и съдържанието на безалкохолните напитки, в които освен захар, са слага и сода. "От чиста сода, в която няма грам захар, вие вдигате кръвното толкова, колкото ако ядете готварска сол. А като добавите и захарта, работата става съвсем тежка. Затова не трябва да се прекалява с безалкохолните напитки”, добави той.

„Страхът да не замръзнeм е най-честата причина да прегреем. Това води до потене, бельото се мокри и хората настиват по-лесно. Вълната е единствената материя, която дори леко мокра, продължава да бъде изолатор. Главата е добре кръвоснабдена. Затова е лесно през лятото да получите слънчев удар, а през зимата да се разболеете. Само шапката може да предотврати тези неща”, каза още кардиологът доц. Сотир Марчев.

По думите му за сърдечно болните през зимата е добре да не се качват над 2000-2500 мерта надморска височина. Това обаче не означава, че не могат да пътуват със самолет.