Министерство на здравеопазването планира създаването на електронна платформа и регулиране на цените на медицинските изделия. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева, която участва в кръгла в маса на тема: "Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия".

До 20% по-евтини лекарства с е-търга сметна МЗ

До 20% по-евтини лекарства с е-търга сметна МЗ

Министър Петров не спира да мечтае за още по-големи отстъпки в цените

Първа стъпка при създаването на платформата е изграждането на национален регистър. Идеята е платформата да функционира по подобие на тази за лекарствата. "Тук ще бъде малко по-трудно, много повече на брой са, няма позитивен списък. Това е първата стъпка, която ще предприемем", коментира Нейчева. Идеята е да се договарят цените на национално ниво.

Според Нейчева има много неща, които трябва да се променят в Закона за медицинските изделия. На въпрос свързан с факта, че електронната платформа за лекарствата не е задължителна, Нейчева посочи: "Задължителна е за всяка болница, в която има държавно участие, за частните болници не е - те не провеждат процедура, но ще бъде задължителна за частните болници в частта, в която се плащат лекарствата за онкология".

Правят забранителен списък на лекарства за реекспорт

Правят забранителен списък на лекарства за реекспорт

Експертен съвет ще наблюдава лекарствата, които периодично не достигат

Така болниците ще могат да договарят цени под цените, договорени в платформата. "Платформата е един вид аукцион - там е максималната цена, оттам насетне всяка болница може да договаря цени. Надявам се да заработи".

Заместник-министър Нейчева обясни, че платформата за лекарствата се тества вече шест пъти, за да бъдат сигурни. "Много голяма е сумата, на която ще се договарят лекарствата, така че не можем да си позволим по никакъв начин тя да "изгърми", коментира тя. По думите й вариантът, с който ще се започне реалното функциониране на платформата е с онкологичните лекарства. "Много се надявах до края на септември да успеем да пуснем платформата", каза още Нейчева.

ЕС въвежда система срещу фалшивите лекарства

ЕС въвежда система срещу фалшивите лекарства

Всяка опаковка ще има уникален код...

По време на форума Елеонора Николова, председател на БОРКОР обяви, че според доклад на СЗО през 2014 г. гражданите на България са доплащали 45% за здраве, докато към настоящия момент по данни на ЕК българите доплащат 48% за здраве. Форумът се организира с подкрепата на Фондация Конард Аденауер.

В Германия здравеопазването се идентифицира като сектор с висок риск от корупция. Затова миналата година там са били въведени законодателни промени, с които се инкриминира активния и пасивния подкуп между фармацевтичните фирми и лекарите.