Коронавирусът няма този терен за развитие в обществото, каквото беше преди година и половина. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Той обаче подчерта, че въпреки че голяма част от населението е защитена, това не е достатъчно.

Медикът предупреди, че все още имаме епидемия в България и изрази опасения, че много бързо сме повярвали, че всичко е приключило.

По негови думи страната ни вече разполага с необходимо количество ваксини, значително е подобрена и логистиката.

Остава все пак да има на кой да ги поставим, за да се достигнат такива нива на стаден имунитет, че на практика епидемията да бъде ликвидирана в България, обясни медикът.

Забавяме темпа, а държим ваксини на склад, негодува Ангелов

Забавяме темпа, а държим ваксини на склад, негодува Ангелов

Кое налага изкуственото задържане на темпа на ваксинацията

Той посочи, че с разкриването на повече пунктове, където личните лекари да получават ваксини, започва да се решава проблемът с опашките за получаване на препаратите.

Брънзалов увери, че към момента се изпълняват 100% от заявките за ваксини.

По негови думи "малко се истеризира" проблемът със страничните ефекти на ваксините.

Колективен имунитет до май месец невъзможен, според проф. Мурджева

Колективен имунитет до май месец невъзможен, според проф. Мурджева

Новите щамове обаче не се повлияват от ваксините

Той поясни, че има голям проблем с разминаването между това кой извършва ваксинацията и кой издава сертификата и призова да не се злоупотребява с това всички, които са се ваксинирали другаде, да си търсят документа при личните лекари. Брънзалов подчерта, че в цената, която дадено лечебно заведение получава за ваксинирано лице, влиза и издаването на сертификат.

По негови думи над 99% от общопрактикуващите лекари, изписващи лекарства по НЗОК, издават електронна рецепта от 1 май. Той обаче е на мнение, че и хартиените рецепти трябва да останат в сила засега.