"Covid кризата ни даде голям урок - че здравната система на страната ни не може да се справи без общинските болници. Общинските болници поеха голяма част от болните от Covid."

Това заяви пред БНР кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Донка Михайлова.

По думите ѝ общинските болници са хронично недофинансирани, по презумпция те изпълняват най-зле финансираните клинични пътеки.

Тя поясни, че сметката на общините за изминалата година е била много сложна и те са преминали през "уникален управленски експеримент", а сега предстои трудна 2021 година.

В някои общини хроничният недостиг на приходи е бил засилен от пандемията. Дефицитите са започнали да се усещат още през март, уточни Донка Михайлова.

"Тогава приходите рязко намаляха. Това беше периодът, в който трябваше да вложим много средства за дезинфекция, много средства, за да подкрепим общинските болници, които трябваше да изградят Covid отделения. В този период ние подкрепяхме болниците ако щете и за предпазно облекло.", допълни Михайлова.

Тя е на мнение, че бюджет 2021 прави крачка напред в решението на остри проблеми, които имат нужда от държавно финансиране. Михайлова даде примери с по-добра подкрепа в сферата на социалните услуги и 10-процентното вдигане на стандартите в областта на културата. Според нея е поставен на дневен ред големия проблем със "сбърканата философия на набирането на средства, които имат местен произход, местен източник".

"Всяка следваща година относителният дял на местните приходи в общинските бюджети намалява, а местните приходи позволяват на общините свобода", коментира тя. По думите ѝ само за 7-8 години относителният дял на средствата с местен произход е намалял от 40% на близо 30% и това е огромен проблем.

Темата за финансовата децентрализация беше заметена под килима от 2016 година, изтъкна още кметът на Троян. Сега в НСОРБ имат уверенията на министъра на регионалното развитие, че съветът по децентрализация, който не е функционирал години наред, най-после ще заработи.

Единици са общините, в които темата данъци е на дневен ред, но не са малко тези, в които таксата битови отпадъци е поставена на дневен ред, защото са увеличени компонентите на тази такса, поясни още Донка Михайлова, запитана дали общините ще търсят вариант да компенсират недостига на средства с вдигане на данъци.