Ще продължим да търсим най-точния баланс между това да държим под контрол заболяването и да не пречим на нормалния живот. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По негови думи това ще се види и по време на кампанията за изборите и началото на учебната година.

Със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година, увери той. Кунчев посочи, че в момента българите не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа и е ясно, че голяма част от заболяемостта остава в сивия сектор.

Припомняме, вчера здравните власти обявиха, че карантината за COVID-19 се намалява, като за положителните пациенти тя се съкращава от 10 на 7 дни, а за контактните - от 7 на 5 дни. За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация - пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок, няма да има карантина. Мярката влиза в сила от утре - ден след издаването на заповедта, и ще важи до следващата седмица.

Карантината пада на 5-ти или 7-ми ден и без антигенен тест

Карантината пада на 5-ти или 7-ми ден и без антигенен тест

Маските засега остават до следващата седмица

Доц. Кунчев обясни, че честата смяна на правилата, които трябва да спазваме, се дължи на това, че експертният съвет, който работи към министъра, обсъжда ситуацията на седмична база и съответно и заповедите ще се променят всяка седмица. Обикновено това се случва във вторник, с административното време, необходимо да се оформи заповедта, става сряда, поясни той.

Експертът заяви, че не е висок процентът на заетите легла в болниците у нас.

По негови думи дори в най-засегнатите области няма повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 8-10 до 20%.

Кунчев изрази надежда още през септември у нас да бъде доставена одобрена амбивалентна ваксина против заболяването, която е еднакво ефикасна срещу класическия ухански щам на вируса и към Омикрон.

Той посочи, че страната ни е изхвърлила 1 300 000 броя ваксини.

Отново 13 загубиха битката с COVID-19

Отново 13 загубиха битката с COVID-19

1350 са новите случаи