Макар че говори за легла Здравната карта в същността си представлява ограничение на броя болни, които вие може да лекувате и Здравната каса ще плати. Това заяви пред БНТ председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров.

Според д-р Кацаров при отделение по вътрешни болести с разкрити 10 легла до този момент и според Здравната карта тези легла стават 5, това означава, че месечно може да се отчетат 5 болни, а не 10 както досега.

Приеха проекта на Национална здравна карта

Приеха проекта на Национална здравна карта

Намаляват с почти 6 000 броя на болничните легла в страната

"В крайна сметка ще отчетете два пъти по-малко, отколкото досега сте могли да отчитате - това е идеята на Здравната карта, Здравната каса да плати за лечението на по-малко болни", коментира д-р Кацаров.

Припомняме, в предложения модел на Национална здравна карта броят на леглата във всички болници се намалява с около 6 хиляди.

"Шест хиляди легла по-малко при оборот от 6 дни, толкова е средният оборот в страната, това прави 36 хиляди болни по-малко платени от Здравната каса на месец или около 400 хиляди хоспитализации по-малко, платени в рамките на година. Общият брой на хоспитализациите миналата година е около 2 милиона, 400 хиляди по-малко според Здравната карта ще бъдат платени следващата година. По-малко платени от Здравната каса лекувани болни. Въпросът е - ако Касата не ги плати, кой ще ги плати? Няма кой друг освен самият болен", обоснова се д-р Кацаров.

Стойчо Кацаров: Пациентът ще плаща повече с новата здравна карта

Стойчо Кацаров: Пациентът ще плаща повече с новата здравна карта

Къде е правото на пациента да избира, питат болните

Вторият проблем, според д-р Кацаров е, че намалява броят на болните, които могат да бъдат отчетени по скъпите клинични пътеки. Освен, че се намалява общият брой легла, се намалява и броят на легла от най-високото трето ниво на компетентност - драстично, 3 пъти почти, допълни д-р Кацаров.