Новото предложение на Национална здравна карта е същото като старото. Прилагането на здравната карта ще намали достъпа на пациента до болнична помощ и ще увеличи размера на доплащането, заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пред БНР.

След като Касата ще плаща по-малко, въпросът кой ще компенсира това намаление на плащането е риторичен - единственият, който може да го компенсира е пациентът, обясни д-р Кацаров.

Приеха проекта на Национална здравна карта

Приеха проекта на Национална здравна карта

Намаляват с почти 6 000 броя на болничните легла в страната

Той подчерта, че в комисията Здравната карта е гласувана единодушно. Според него обаче тази здравна карта е "реставрация на практика от времето на комунистическата държава".

БЛС отхвърля Националната здравна карта

БЛС отхвърля Националната здравна карта

Няма такова нещо като Служебен рамков договор, смята Венцислав Грозев

Според него одобрената Национална здравна карта е направена по същата методика като тази, която бе отхвърлена. Няма никаква разлика от предишната. Хората се объркват, защото се говори за легла. Става дума за лимит върху броя на болните, които болницата може да отчете към НЗОК.

Този лимит е намален двойно. От една страна общият брой на пациентите, които могат да бъдат отчетени, е намален с 6000 - това са леглата.
От друга страна е намален 3 пъти броят на пациентите, които могат да бъдат отчетени по клинични пътеки, изискващи трето ниво на компетентност. Имаме двоен удар върху отчитането на пациентите към НЗОК от страна на болниците, двойно намаление, допълни д-р Кацаров.

Националната здравна карта вредяла на пациентите

Националната здравна карта вредяла на пациентите

Националната здравна карта предвижда НЗОК да сключва договори

Къде е правото на избор на пациентите, запита Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб". Тя цитира одобрения проект на Национална здравна карта, според който се закриват почти 6000 легла в болниците. Това е една пета от леглата и наистина е притеснително, категорична е Георгиева.
В съобщението от Министерството на здравеопазването е обяснено, че приемането на Националната здравна карта ще даде възможност на НЗОК да избере с кои лечебни заведения да сключи договори.

"А правото на избор на пациентите къде е? Тези легла са разпределени по области. По Конституция и по закон пациентът може да се лекува навсякъде, но той има разпределено легло на територията на областта, в която живее. Ако иска да отиде в друга област, или ако свършат леглата в неговото най-близко лечебно заведение - какво правим тогава? Къде е гарантираният достъп и къде е правото на избор на пациента?", запита Георгиева.

Според нея пациентът или ще бъде принуден да отиде в друг град, в друга област, ако се нуждае от спешно лечение, или да остане да чака за следващ месец, когато ще се освободи легло за него.

"Вместо държавата да влезе в ролята на контролиращ орган, да внимава как се изразходват нашите средства, тя се опитва да въведе някакви лимити, които ще ни затруднят", посочи Георгиева.

Като представител на пациентите тя добави, че очаква Министерството на здравеопазването да направи реформи, които да бъдат в полза и в интерес на пациента, чиято цел е ефективност от лечението. "Да се търси излекуване, а не да се търсят рестрикции, за да се намали бюджетът", обясни Георгиева.

Очаква се до 30 дни да бъде публикувана здравната карта и след това да има обществено обсъждане.