Когато страната е в извънредна ситуация, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни, ясни и изпълними разпореждания и да не хвърляме хората в замисъл кой е прав и кой не. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Коментарът му беше по повод разногласията между Националния оперативен щаб и новосформирания Медицински съвет относно бързите тестове за коронавирус.

Според него това е "празна дискусия" и тъй като страната ни е в навечерието на по-сериозното разпространение на вируса, трябва да се дават ясни инструкции какво да се прави.

Той обясни, че вече е събрал 16 различни оферти за такива тестове и те са различни.

Доц. Мангъров не разбира инатенето срещу бързите тестове

Доц. Мангъров не разбира инатенето срещу бързите тестове

Епидемиологичният надзор не се правел както трябва

"Има такива, които доказват вирусното RNK. Има такива, които доказват някои от антителата. Имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. Испания посочват неточности, достигащи до 60-70%. Ползата от тях не е голяма", категоричен бе д-р Кунчев.

По негови думи в Бургас е имало случаи на грешни данни, взети от бързи тестове, на доказани случаи с COVID-19.

Той увери, че ако има и най-малък смисъл от скрининг, такъв ще бъде организиран. Той обаче няма да е масов, а само върху рискови групи.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

"Очертават се две-три групи на хора, които излизат положителни. Едните са хора, които се връщат от чужбина, от страни, където разпространението е било по-сериозно. Другата група е на хора, които са били на ски някъде - австрийски и швейцарски курорти, както и в Банско и Пампорово. Третата група са хора, които по някакви причини са контактували с някого", поясни д-р Кунчев. Той подчерта, че в момента се движим точно по правилата и мерките, които се вземат, са адекватни и навременни.

По негови думи засега темпът е между 10 и 15 нови случая на ден. Той изрази надежда, че това ще остане без промяна, така че болниците да не се напълнят със заразени.

Разделяй и владей, Цезаре! Но не забравяй - който търси, намира... Брут!

Разделяй и владей, Цезаре! Но не забравяй - който търси, намира... Брут!

Дали в този момент на обществото му трябват междуличностни битки? Дали поредното подхвърляне на хляб и зрелище, юмручен бой (не буквално) между лекари ще ни обедини? Или пак действително пандемията ще извади наяве най-грозното в човешката душа?