Така предложената здравна карта задълбочава дисбалансите. Това заяви зам.-председателят на 44-то народно събрание д-р Нигяр Джафер по време на заседание на комисията по здравеопазване, на което депутатите разискваха проекта на Национална здравна карта.

Здравната карта има пет основни характеристики и някои основни опасности, каза Джафер. Според нея ще се увеличат диспропорциите в районите с единствени отделения.

Стойчо Кацаров: Пациентът ще плаща повече с новата здравна карта

Стойчо Кацаров: Пациентът ще плаща повече с новата здравна карта

Къде е правото на пациента да избира, питат болните

По думите й в Шуменски район има опасност очното отделение, отделението "Уши нос, гърло" да бъдат закрити или да ограничат своята дейност.

Като цяло Джафер изтъкна, че е сбъркана философията и предупреди, че ако продължава така след пет години ще има здравеопазване в пет големи университетски града. По думите й не може около броя легла да се върти всичко.

Приеха проекта на Национална здравна карта

Приеха проекта на Национална здравна карта

Намаляват с почти 6 000 броя на болничните легла в страната

Д-р Джафер коментира, че има двойно лимитиране първо с неизплащане на така наречената надлимитна дейност, второто ниво на финансиране за определен брой легла.

Със счетоводни мерки няма да се решат основните проблеми, а ще се намали достъпът до здравни услуги, категорична е тя. "Автоматичното съкращаване на легла, на отделения простсо ще задълбочат проблемите", предупреди Джафер.

Хасан Адемов фокусира дебата като подчерта, че НЗОК не сключва договори на база на брой легла. "Касата сключва договори с изпълнители на медицинска дейност по нива на компетентност".

Режат парите на лекарите с Националната здравна карта?

Режат парите на лекарите с Националната здравна карта?

Променят формулата за преглед на пациент

Зам.-министър Жени Начева обясни, че леглата са с 30% повече спрямо 2017 г. Бюджетът на касата е 1,824 млрд. лева. По думите й има почти 200 млн. лв. повече средства. Тя обясни, че леглата са единствен критерий за контрол в хода на хоспитализациите - да не се случи така, че има двама или трима пациенти на хоспитализации на едно легло.

"Няма как да намаляваме параметрите при положение, че имаме оптимален брой легла", категорична бе тя. По думите й няма напрежение на територията на съответните области. Начева увери, че броят на леглата контролира единствено възможността да няма свръххоспитализации - нямаме за цел нито спестяване на средства.

Председателят на БЛС Д-р Венцислав Грозев бе категоричен, че ще има между 20 и 30% съкращаване на леглата.

Със Здравната карта режат леглата за родилки за област Велико Търново

Със Здравната карта режат леглата за родилки за област Велико Търново

В региона се увеличава раждаемостта

Националната здравна карта не съкращава легла или отделения, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той бе категоричен, че това не е нито счетоводство, нито фискализъм. По думите му заложените 32 913 легла и то при 75% обръщаемост, са напълно достатъчни, тъй като за миналата година използваните легла при 100% обръщаемост са 24 763.

6000 болнични легла са излишни, изчислява здравното министерство

6000 болнични легла са излишни, изчислява здравното министерство

тенденцията е да се свиват

Има предвиден резерв от 8 803 легла, които могат да се използват при необходимост. Здравната карта съобразява необходимостите от специалисти на брой население и обезпечеността на населението със здравни услуги.