Общо 48 легла ще има в родилните отделения на Велико Търново и Горна Оряховица според националната здравна карта. Драстичното съкращение е в акушерогинекологичните и хирургичните легла в болниците в старопрестолната област, съобщи БНР.

Приеха проекта на Национална здравна карта

Приеха проекта на Национална здравна карта

Намаляват с почти 6 000 броя на болничните легла в страната

Намалението е с 22 легла от броя на болничните места в момента. Местните лекари настояват за увеличение на акушерогинекологичните легла. Има устойчиво нарастване на раждаемостта в региона, коментира д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Общо 1044 легла за интензивно лечение да има в региона е предложила местната комисия. В проекта на Здравното министерство са одобрени 880. Сериозно намаление има и на хирургичните легла.

Във Велико Търново се очертава и сериозен недостиг на общопрактикуващи лекари. Сега те са 144, при необходими по стандарти 161 специалисти по обща медицина.

Стойчо Кацаров: Пациентът ще плаща повече с новата здравна карта

Стойчо Кацаров: Пациентът ще плаща повече с новата здравна карта

Къде е правото на пациента да избира, питат болните

Припомняме, на 17 април 2018 г. бе приет проекта за Национална здравна карта. 32 913 легла за активно болнично лечение щели да са достатъчни за България. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия, която я изработва. Председател на комисията е министърът на здравеопазването.

Според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров в Здравната карта се говори за брой легла, но истината е, че се ограничава броя на пациентите, чието лечение ще бъде платено от Касата.