Сегашната вълна от COVID-19 в България е много по-мащабна, отколкото през миналата есен - тя е с 10 пъти по-висока основа, надига се цунами. Такова предупреждение отправи българският учен д-р Петър Марков от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Преди време писах, че есенната вълна на коронавируса миналата година започна експоненциалния си растеж в началото на октомври, и че голямото нарастване и тази година би следвало се очаква около същото време." - напомня ученият като посочва, че експоненциалното нарастване вече е факт, от около четири седмици.

По думите му, за новата вълна е имало много предупредителни знаци.

"С учудваща и за мен точност, с начало по същото време както и миналата година. Тоест, след дадена ни предълга отсрочка от лятото насам, и многократни предупредителни знаци, и дълго плато с висок брой инфекции, новата вълна пристигна. И по всичко личи че тя ще бъде огромна." - подчертава Петър Марков.

Петър Марков: Коронавирусът ще еволюира така, че да пробива имунните защити

Петър Марков: Коронавирусът ще еволюира така, че да пробива имунните защити

Масовата ваксинация може да предотврати това…

Той очертава песимистична картина за развитието на епидемията през близките седмици.

"Сигурно си спомняте - миналия ноември в България беше много страшно. Това беше времето, когато хора умираха по стълбищата и входовете на болниците. Лошата новина е че сега изгледите са много по-песимистични, отколкото тогава. Защо е така? Докато миналата година експоненциалният ръст започна едва от средно-дневна база от около 200 заразени, сега растежът започна при десет пъти по-висока основа - средно по 2000 новозаразени на ден в края на миналия месец. Относителната ни смъртност, която не е преставала да е висока от година насам, от месеци е рекордна, и пъти по-висока от миналия октомври. На 23 октомври миналата година средният дневен брой на починалите е бил всичко 17 човека. Броят на смъртните случаи след това се е катерил нагоре още цял месец и половина, за да стигне до осемкратно по-висока стойност от 140 на ден в пика на смъртността на 6 декември. Онзи ден - същата дата тази година обаче отчетохме средно 115 смъртни случаи на ден. Ако темпът на нарастване се окаже подобен, както тогава, досещате ли се от какъв порядък би бил дневния брой на жертвите след шест седмици, по Никулден? През далекогледната тръба се вижда, че към нас идва цунами." - обобщава ученият.

Той изразява безпокойство за стремително нарастващия брой на жертвите и за натиска върху болничната система: "От около седмица наклонът в растежа на броя на жертвите е различен от този преди - доста по-стръмен. Рано е да се твърди със сигурност, но това изглежда като очаквано закъсняващото с три седмици начало на експоненциалният ръст в смъртността, кореспондиращ на гореспоменатия по-ранен бърз растеж на инфекциите. Т.е., това са хора, заразени преди месец, които вече са достигнали до интензивните отделения. Въпросът е, когато броят на тези прииждащи пациенти започне да се удвоява на всеки десет дена, ще има ли кой да ги поеме и лекува?"

Петър Марков прогнозира, че ако не настъпи промяна в начина, по който се управлява епидемията, хора ще умират масово и извън болниците: "В момента сме напълно неподготвени да посрещнем това, което изглежда се задава. Делът ваксинирани в България е трагично нисък. Болничният и лекарски капацитет към момента, вече е почти запълнен - още в началото на вълната. Ако веднага не се въведе безкомпромисен контрол върху мерките, и политика на нулева толерантност към нарушенията им, както и набор от допълнителни стъпки, които още да ограничат предаването, в България няма просто да умират хора на стълбите на болниците, както преди година. При липса на незабавни действия, съвсем скоро критично болни хора ще започнат да гаснат в линейки, коридори, в лични коли, по домове, в ръцете на безпомощните си близки. И не само от коронавирус. Когато ковид наводни системата за интензивна грижа и започне да прелива отвсякъде, къде ще отиде всеки един от нас, който е имал лошия шанс да получи коронарен инцидент, инсулт, или да е попаднал в автомобилна злополука точно в този ужасен момент?"

"По това, което виждам, ако не се направи нещо, рискуваме скоро да бъдем по първите страници на всички световни медии, и в централните емисии навсякъде в Европа. Като срамен и трагичен пример за страна от третия свят, където няма ресурс за справяне с една проста, ваксинно предотвратима инфекция. Само дето тук не става дума за финансов ресурс. И това е може би най-унизителното. Отговорните за управление на здравната криза и държавата трябва да наложат строго контролирани противоепидемични мерки веднага - в този миг. Нямаме дни, нямаме и часове. Всичко това вече е минало, възможностите са пропуснати. Трябва веднага." - заключава ученият.

Как властите компрометираха ваксинирането

Как властите компрометираха ваксинирането

Какъв ли щеше да бъде слоганът на кампанията, ако ваксината не се поставяше в ръката, а в задника? Време е да свалим гащи? Има нещо пророческо в този слоган