Ако досега коронавирусът поразява основно хората без изграден имунитет, в бъдеще ще мутира така, че да "заобикаля" имунитета - за да се предотврати подобен развой, е необходимо голямата част от хората да се ваксинират, преди вирусът да успее да еволюира по този начин. Такава позиция изрази ученият Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Досега коронавирусът еволюираше в посока по-ефективно и по-бързо разпространение между имунологично наивни индивиди (такива без имунна памет към вируса). Затова най успешните варианти - бета и делта бяха всеки по-заразен от предишния. Точно затова идеята че ваксините пораждат вариантите, която съм срещал вече много пъти, беше сбъркана еволюционна логика. Досега просто нямаше достатъчно ваксинирани, така че на вируса да му пука за имунитет. За него беше най-лесното нещо да намери незащитени индивиди." - пише ученият в профила си във Фейсбук.

Епидемиолог очаква още по-заразни варианти на COVID-19

Епидемиолог очаква още по-заразни варианти на COVID-19

Ваксините продължавали да са ефективни за всички варианти на вируса

С нарастването на броя на ваксинираните, за да оцелее, вирусът ще трябва да преодолява изградената имунна защита.

"Оттук нататък, с нарастването на процента ваксинирани глобално, все повече вирусът ще се адаптира към частично резистентни популации, и еволюцията му все повече ще е насочена в посока пробив на имунните защити. Когато податливите индивиди започнат да стават малко, способността да се зарази отново някой с имунитет ще носи значително адаптивно предимство. И тогава наистина много високо ваксинационно покритие ще бъде важно за осуетяване еволюцията на имуноустойчиви мутанти." - предупреждава Петър Марков.

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова по-опасен може да става дори за ваксинирани