Коронавирусът е все още сред нас и е добре да се съобразяваме с него. Вирусът има една единствена цел - да ни заразява, затова и поведението ни трябва да бъде адекватно на обстановката, обясни в студиото на БиТиВи д-р Александър Симидчиев.

Той не призовава за допълнителни мерки, а към индивидуално отношение към проблема. Д-р Симидчиев не е привърженик на административните ограничения, а е привърженик на информационните мерки.

По думите му има две групи, чиито поведение е по-различно - първата група е по дискотеките, а другата група са тези, които не знаят и не са добре запознати с коронавируса. Според него вирусът си е наличен в общността и трябва да се съобразяваме с него. Дали ще е един заразеният или много заразени нямало толкова голямо значение, защото мерките трябва да бъдат индивидуално прилагани от всеки един от нас, настоя д-р Симидчиев.

81 положителни проби за коронавирус за 24 часа

81 положителни проби за коронавирус за 24 часа

Три смъртни случая са отчетени за денонощие

Въпреки това той обясни, че към вируса не трябва да се подхожда "все едно знаем за какво става въпрос". Този вирус вече зарази над 200 държави по света, без да се съобразява дали е топло или студено, предупреди лекарят. За момента не можем да кажем коя е правилната гледна точка към вируса. Едва след една година смята доктор Симидчиев, че ще имаме повече информация.

Всички ние имаме нужда да пазим поведение, независимо от коя кръвна група сме, заяви докторът и отказа да коментира въпрос дали хора с определена кръвна група са предпазени от заразяване и тежка форма на болестта, за да не се създава фалшиво усещане за защитеност. Отговорността е да пазим мерките, не защото ни ги налагат, а защото трябва да се пазим, отбеляза д-р Симидчиев.

Борисов не иска по-строги, а по-дисциплинирани мерки

Борисов не иска по-строги, а по-дисциплинирани мерки

Затягане на мерките би предизвикало паника сега въпреки рекордните 132 новозаразени

Има голям шанс да бъде създаден ваксина, но не се знае доколко ще бъде ефикасна. Науката се опитва да реши проблема, но мерките на физическо дистанциране и миене на ръцете вършат чудесна работа, независимо дали имаме ваксина или не, каза още д-р Александър Симидчиев.