Коронавирусът се разпространява у нас сравнително бавно и с нисък леталитет. Това посочи пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По негови думи навременните мерки и имунното състояние на населението са довели до това, че имаме ниско за Европа и за света разпространение на инфекцията.

Ако не се спазват индивидуално мерките, има опасност България да изживее своя голям пик след другите държави, подчерта той и напомни, че хората трябва да поемат личната си отговорност.

Д-р Симидчиев заяви, че в Източна Европа инфекцията протича по-спокойно, отколкото в Западна. Една от причините за това била, че в страните с нисък социален статут има по-висок контакт с инфекции и имунната реактивност е по-различна.

Над 700 000 лв. струвало на НЗОК лечението на болни от коронавирус

Над 700 000 лв. струвало на НЗОК лечението на болни от коронавирус

Шефът на Касата не очаква пик на заболяването, който да повлияе на здравната система

Според пулмолога "инфекцията с коронавируса е само иницииращият момент за едно разбъркване на здравната система и това ще промени реалността, в която ще работим, и то за година-две напред".

Той посочи, че трябва да има стратегия на тестването. По негови думи за нивото у нас имаме възможност да изследваме различни подходи и да видим кой работи по-добре.

По негови думи мерките трябва да се отпускат от там, откъдето има най-малка възможност за контакт между хората. Най-малко рискови били офисите с малки колективи, които се познават, докато местата с възможност за събиране на 50 души, които не се познават, криели повече рискове.

Нито една здравна система не е готова за COVID-19, смята Песков

Нито една здравна система не е готова за COVID-19, смята Песков

Според него са необходими още 2 седмици, за да се разбере дали Русия е близо до пика