Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болни от коронавирус у нас досега. Това заяви пред БНР управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Той обясни, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за Covid-19, определени от РЗИ. За целта са отделени 6 млн. лева. Очаква се, че това ще са средно по 2200 теста на ден. Проф. Салчев поясни, че бързите тестове не се заплащат от Касата.

По негови думи обемът на дейността на болниците през изминалия месец е бил намален с около 25%. За този месец пък се очаквало спадът в обема да е около 30%.

Не трябвало НЗОК да плаща лечението на пациенти с коронавирус

Не трябвало НЗОК да плаща лечението на пациенти с коронавирус

Касата не е създадена да работи в тежки епидемиологични условия според Аркади Шарков

Той посочи, че за последните два месеца няма намаление в приходите от здравни вноски, а в разходите НЗОК се движи в нормите, определени в Закона за бюджета.

Проф. Салчев изтъкна, че досега никой не е благодарил на здравния министър и екипа му, че са успели да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората.

Той бе категоричен, че заболяването не може да се занули и с времето Covid-19 болните ще се появяват и изчезват. Проф. Салчев увери, че не се очаква пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система.

НЗОК ще издържи на коронавируса, увери шефът на Касата

НЗОК ще издържи на коронавируса, увери шефът на Касата

Нямало нужда от специална клинична пътека