Здравната каса ще издържи и на най-тежкия сценарий във връзка с епидемията от коронавирус. Това стана ясно от думите пред БиТиВи на професор Петко Салчев, новият шеф на НЗОК, избран по време на извънредното положение, в което се озова България заради заплахата от разпространение на коронавирус.

Над 62% са свободните болнични легла, които могат да поемат заразени. В София са 69%. Затова и според него може да се посрещне предизвикателството от епидемия у нас.

Не е ясно как ще се плаща на болниците за лечението на коронавируса

Не е ясно как ще се плаща на болниците за лечението на коронавируса

МЗ обмисля клинична пътека, НЗОК може да използва и оперативния си резерв

Над 20 милиона лева ще бъдат преведени на общопрактикуващите лекари. 16 милиона лева ще идат за зъболекарите. Над 52 милиона лева ще бъдат преведени за онколечение и 8 милиона лева - на лабораториите. Пари ще стигнат и до болниците.

Салчев изтъкна, че няма нужда от специална клинична пътека за коронавирус. Пациентите се лекуват по пътека 104.

Лекарите няма защо да се притесняват, че болниците няма да имат пари заради спрените планови операции, по думите на директора на НЗОК.

Достъпът на гражданите до медикаменти и до скъпоструващи лекарства трябва да бъде максимално облекчен, затова и Касата издаде специални указания към аптеките, за да се избегне струпването на пациенти пред кабинетите на личните лекари.

Удължават с месец срока на рецептите за много хронично болни

Удължават с месец срока на рецептите за много хронично болни

Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи