108 депутати подкрепиха кандидатурата на новия директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи Нова телевизия. Срещу кандидатурата на проф. Петко Салчев беше само един депутат, а 48 се въздържаха.

"Имам над 30 г. експертен опит в областта на общественото здраве", каза проф. Салчев пред народните представители в пленарната зала на НС, цитиран от "24 часа".

"Непрекъснато получавам актуална информация във връзка с Covid-19. Няма да развивам дългосрочна програма, а от днес с Министерството на здравеопазването ще впрегна всичките си усилия за финансово преструктуриране на Касата, за да отговори на това предизвикателство", допълни новият шеф на Касата във връзка с борбата на държавата с коронавируса.

"На базата на всички данни, които получаваме, съвместно с надзорния съвет и МЗ да защитаваме всички граждани, но и да осигуряваме защита на работещите в системата в здравеопазването. Нищо не е направено, докато не се направи", каза още проф. Салчев.

Новият председател на Касата е подкрепен от здравния министър Кирил Ананиев. "С него имаме много общи виждания в здравния сектори и нещата, които трябва да се случат от тук нататък", каза Ананиев и допълни, че е достоен професор, добър администратор.

Според здравния министър проф. Салчев е диалогичен човек, може и знае как да провежда определената политика, допълни Ананиев.

Припомняме, д-р Дечо Дечев бе 18-ият управител на НЗОК за нейното 18-годишно съществуване.

На 20 юни 2018 г. депутатите освободиха предишния управител на Касата д-р Камен Плочев от неговия пост.

В края на февруари проф. Камен Плочев бе приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури. Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна ситуация между ръководителите на двете институции.

Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев, защото проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

На 14 юни Здравната комисия гласува оставката на Камен Плочев.

Д-р Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година.