Почти сигурният нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев смята да прилага здравната политика на държавата, "в лицето на парламента и правителството, но да въведе някои новости в политиката на Касата по отношение на детското и майчино здравеопазване, както и повече профилактика и дългосрочна грижа за възрастните хора".

Това стана ясно от думите му по време на неговото изслушване пред Комисията по здравеопазване в парламента, след което кандидатурата му бе гласувана и приета единодушно с 14 гласа "за" от ресорните депутати.

Салчев е предложение на ГЕРБ, а против кандидатурата му засега няма изказвания дори от опозицията, затова той почти сигурно още утре ще бъде гласуван като шеф на касата. Мандатът на сегашния управител д-р Дечо Дечев изтича утре - 12 март. 

Шефът на здравната комисия Даниела Дариткова съобщи, че няма нито едно становище относно предложената от ГЕРБ кандидатура на проф. Салчев. Групата на ГЕРБ смятала, че той "може да бъде успешен управител на НЗОК".

Петко Салчев представи своята концепция за управление. Той разделя вижданията си на акценти.

Първият от тях - "тясна координация с Министерство на здравеопазването, социалното министерство, Министерство на финансите и всички здравни структури".

"Тази връзка трябва да се поддържа непрекъснато, за да се отговаря на нуждите на населението, трябва да се запази паметта и приемствеността през годините. Но в последно време се наблюдават малки слабости и превръщането на НЗОК в бюрократична структура", отбеляза в концепцията си Салчев.

В тази връзка той ще предложи "прекрояване на администрацията, дигитализация на нейната дейност, намаляване на административната тежест, по подобие на НАП и НОИ и въвеждане на електронно направление и електронна рецепта.

Салчев обеща и "реален и публичен контрол за дейността на касата и публично разходване на нейните средства".

Промените в здравеопазването той вижда в повишаване на активността на профилактичните прегледи - при майки, деца и възрастни заради демографската криза.

Петко Салчев си поставя за цел да се намали броят на ражданията "секцио" - сега процентът бил 45% и трябвало категорично да бъде намален.

В структурата на Касата той вижда и "стимули за качество на работа на служителите", след приемане на МЗ и парламент.

"Ще се направи и цялостен анализ на лекарствената политика - прогенеричната политика трябва да бъде развита - по-малко пари, повече лекарства, и да се въведат нови здравни технологии и нови лекарствени средства. Ще се търсят и подходи за намаляване на доплащане от страна на гражданите", обяви проф. Салчев.

На въпрос обаче от страна на групата на БСП ще има ли промени в клиничните пътеки, Петко Салчев каза: "Докато не се запозная, не мога да коментирам, но не се предвиждат значителни структурни промени както на национално, така и на регионално ниво". Той изброи няколко варианта, но това зависело от законодателният орган.

Петко Салчев е зам.-директор на Агенция Медицински надзор, беше зам.-министър на здравеопазването 2003-2005 г. и директор на болница "Царица Йоанна", утре се очаква кандидатурата му за управител на НЗОК да бъде гласувана от парламента.

Припомняме, д-р Дечо Дечев бе 18-ият управител на НЗОК за нейното 18-годишно съществуване.

На 20 юни 2018 г. депутатите освободиха предишния управител на Касата д-р Камен Плочев от неговия пост.

В края на февруари проф. Камен Плочев бе приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури. Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна ситуация между ръководителите на двете институции.

Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев, защото проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

На 14 юни Здравната комисия гласува оставката на Камен Плочев.

Д-р Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година.